A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Viszkető fül szindróma

2010.10.04. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülzsír fültisztítás külsőfül hallójárat

Indiai kollégánk, dr. Balasubramanian blogján olvastam nemrég a viszkető fülről egy frappáns összefoglalót. Ez egy elég gyakori panasz. Sokszor a fülviszketés egyenes utat jelent a hallójáratgyulladáshoz, mivel a betegek leginkább a hallójárat piszkálásával tudják leghatékonyabban csökkenteni a kellemetlen érzést.


Dr. Balasubramanian kategorizálta is a viszkető fül okait, ez alapján elkülönít primer (elsődleges) és szekunder (másodlagos) viszkető fül szindrómát.
A primer fülviszketésnél nem tudjuk kimutatni a pontos okot, csak sejteni lehet, hogy vagy a helyi pH viszonyok változtak meg, vagy túl nagy a hallójárat páratartalma, vagy a fülzsírkiválasztással van gond (vagy nem tudjuk...).
A szekunder fülviszketésnél valamilyen más betegség okozza a viszketést, ami egyrészt lehet helyi: seborrhea, ekzema, vagy más bőrbetegség, illetve lehet általános, például cukorbetegség, sárgaság, vagy veseproblémák.


A fülviszketés kezelése elsődlegesen helyi, Balasubramanian szerint:
- száraz hallójárat, helyi bőrbetegség esetén gyakori paraffinolajos csöpögtetés
- alkalmi szteroidtartalmú fülcsepp használat
- 2%-os ecetsav helyileg csepegtetve
- ezüst-nitrát helyileg
- allergiaellenes gyógyszer (antihisztamin)
A mindennapi gyakorlatban, legalábbis ahol megfordultam, elsősorban az első kettő, esetleg az első három kezelés volt az elfogadott. Kíváncsi vagyok, hogy esetleg az ezüst nitráttal van-e valakinek tapasztalata.

süti beállítások módosítása