A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Vékonytűbiopszia fültőmirigyműtét előtt

2010.08.26. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: onkológia biopszia nyálmirigyek fültőmirigy parotis

Egy a Journal of Laryngology & Otology-ban megjelent cikk absztraktját olvastam pár napja, aminek a lényege az volt, hogy 60 éves kor felett minden fültőmirigy műtét előtt javasolt vékonytűbiopszia vizsgálatot végezni. Ugyanis 60 éves kor felett nagyobb az esély arra, hogy az elváltozás, ami miatt a műtét történik, valójában rosszindulatú daganat, nem pedig jóindulatú.

Eléggé meglepett ez az írás. Nem azért, hogy miért pont 60 éves kor felett javasolt mindenképpen a vékonytűbiopszia, hanem azért, hogy egyáltalán felmerült, hogy nyálmirigy műtét előtt nem feltétlenül történik ilyen vizsgálat. Persze a fültőmirigy műtétei nem túl változatosak, sok variáció nem létezik: lehet izolált felső lebeny eltávolítás, teljes mirigy eltávolítás, illetve kiterjesztett műtét, arcideg megőrzéssel, vagy anélkül. De a tervezéshez elengedhetetlennek gondolom az előzetes biopsziát, és nem hinném, hogy akár egy műtét alatti fagyasztásos vizsgálat kiváltaná ezt.

Persze, sajnos a vékonytűbiopszia sem mindenható, bizonyos kórképek esetén a találati aránya meglehetősen rossz (pl. nagyobb pajzsmirigygöb). De egy olyan műtét előtt, ahol az arc lebénulása a tét, nem mindegy, hogy miként fogunk hozzá. Jó, ha van egy terv, amit mind a beteg, mind az orvos ismer és elfogad. Nem szabad mindent a műtéti szituációra hagyni, sőt. És ez nem csak a fültőmirigy daganataira, hanem minden onkológiai betegségre igaz.

süti beállítások módosítása