a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A kisgyermekek középfülgyulladásának súlyosságát befolyásoló tényezők

2010.05.18. | drHorváthTamás |

Címkék: fül antibiotikum gyermek fül orr gégészet középfül középfülgyulladás akut

Szinte minden kisgyermek életében legalább egyszer előfordul középfülgyulladás. Azonban nehéz előre megmondani, hogy mennyire lesz súlyos, mennyire fog elhúzódni. Pedig jó lenne alaposabban felkészíteni a szülőket, hiszen a kiszámíthatóság jelentősen megkönnyíti a betegség átvészelését.

Már volt olyan tanulmány, amely például úgy találta, hogy amelyik gyermeknél nem társul láz vagy hányás a középfülgyulladáshoz, nagy eséllyel hamarabb felépül, mint a lázas, hányos kisgyermek. Sőt, úgy találták, hogy az antibiotikumok inkább csak ez utóbbi esetekben segítették elő a gyógyulást, a hányással és lázzal nem járó esetekben antibiotikummal sem lábaltak ki hamarabb a betegségből a kis páciensek.

Tegnap találtam egy olyan, a Pediatrics-ben 2007-ben megjelent cikket, amiben még alaposabb vizsgálódás történt ez ügyben. Hat randomizált vizsgálatból próbálták kikövetkeztetni, hogy mitől függ, hogy vajon elhúzódó és súlyos lesz-e a középfülgyulladás, vagy sem. Ráadásul csak olyan eseteket vontak be, akik nem kaptak antibiotikumot, hogy a középfülgyulladás (antibiotikum szempontjából) természetes lefolyását vizsgálják. A hat tanulmány összesen 824, 1 hónap és 12 év közötti életkorú gyermek kórtörténetetét elemezte. Az lett az eredmény, hogy a két évesnél fiatalabb gyermekeknél, valamint kétoldali középfülgyulladás esetén valószínűbb, hogy legalább 3-7 napig fog tartani a betegség, és jelentősebb fülfájás, valamint láz is társulni fog hozzá. Az ő esetükben erre körülbelül 55% az esély, míg az egyoldali középfülgyulladásban szenvedő, és/vagy 2 évnél idősebb gyermekek esetében erre csak 25% az esély.

Ezek már jó számok, tetszenek. Tehát ha két évnél idősebb, tipikus, azaz egyoldali középfülgyulladásban szenvedő gyermekről van szó, akkor a fentiek alapján azt lehet mondani, hogy antibiotikum nélkül 75% az esély arra, hogy nem fog 3-7 napig elhúzódni a betegség, nem fog járni lázzal és jelentős fájdalommal.

Kedves szülők! Ezt jó tudni, nem?