a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az akusztikus neurinoma tünetei

2010.04.29. | drHorváthTamás | 7 komment

Címkék: fülzúgás halláscsökkenés tinnitus hallóideg akusztikus neurinoma

Az akusztikus neurinoma a VIII-as, hallásért és egyensúlyozásért felelős agyidegen kialakuló jóindulatú daganat. Nem magának az idegsejtnek a tumora, hanem az idegköteget borító, úgynevezett myelinhüvelyt alkotó sejtekből alakul ki. Számos tünetet okozhat, melyek elsősorban az egyre nagyobb teret elfoglaló daganat környezetének nyomás alá kerülése miatt alakulnak ki.

Ezek lehetnek:
- Percepciós halláscsökkenés (leggyakoribb tünet)
- Fülzúgás
- Fülfájás
- Fejfájás
- Egyensúlyzavarok
- Érzészavar az arcon
- Ízérzészavar

Mivel az akusztikus neurinoma gyakorlatilag csak egy oldalon alakul ki, ezért egyoldali percepciós halláscsökkenés és/vagy fülzúgás esetén mindig vizsgálódni kell akusztikus neurinoma irányába is (koponya MRI, BERA)!

Amennyiben kritikus méretet ér el a daganat, akkor a koponyaűri nyomásfokozódás általános jelei, látászavar, hányinger-hányás, aluszékonyság, tudatzavar is felléphet. Azonban ezek önmagukban nem jelentkeznek, a fentiek mindig megelőzik a komolyabb panaszokat. Sőt, általában előbb felismerésre (és kezelésre) kerül a betegség, ezért szerencsére ritkán jut el ebbe a stádiumba.