a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 7.

2010.03.31. | drHorváthTamás |

Címkék: orr allergia nyirokcsomó fül belsőfül onkológia pajzsmirigy reflux halláscsökkenés fülműtét arcideg nyálmirigyek középfül fültőmirigy parotis 

Az elmúlt hetekben twitteren közzétett/ olvasott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:


Az üllő hallócsont meglétének előrejelzői fülműtét előtt:
40 és 70 dB közötti vezetéses halláscsökkenés, valamint a középfül nyálkahártyájának granulációja esetén nagy valószínűséggel elpusztult az üllő.
Cikk ITT.

Hirtelen halláscsökkenés kezelése plasmapheresissel:
Azon betegek esetében, akiknél magas LDL koleszterin értékeket mértek, sokszor sikeresen lehetett kezelni az akut halláscsökkenést szelektív plasmapheresissel.
Cikk ITT.

A szalicilátok hosszú távú hatása a belsőfülre:
A szalicilátok szedése hosszabb távon ugyan növeli a hallás hangolásáért felelős fehérje, a prestin előállítását a szőrsejtekben, de a hallóideg működését viszont gátolja.
Cikk ITT.

Idült orrgarat gyulladás kezelése égetéssel:
A gyógyszeres kezelésre nem reagáló orrgarat gyulladást 4 beteg esetében sikerrel kezeltek diatermiával, azaz a terület égetésével.
Cikk ITT.

Az allergiás nátha előfordulás Budapesten:
Úgy tűnik, hogy Budapesten több kisiskolás korú gyermek szenved allergiás náthában, mint más európai országban.
Cikk ITT.

A fültőmirigy jóindulatú daganatainak műtéti kockázata hosszú távon:
Minél kisebb műtétet végzünk a fültőmirigyen, annál kisebb a kockázata a tartós mellékhatásoknak. Végleges arcideg bénulás 2.3%-ban fordult elő, de csak a nagyobb beavatkozásoknál.
Cikk ITT.

Pajzsmirigy rák áttétének markere:
Papilláris pajzsmirigy rák esetén a sejtsoztódási kör egyes fehérjéi, különösen a cyclin D1 alkalmas lehet annak megítélésére, hogy van-e nyirokcsomó áttét, vagy nincs.
Cikk ITT.

Savcsökkentők káros mellékhatásai:
A fül- orr- gégészeti panaszokat is okozó reflux kezelésére használt savcsökkentő gyógyszerek mellékhatásaira is figyelni kell. Csontanyagcserére, és a vér vasszintjére is kihathatnak, sőt, egyes gyógyszerek esetében kardiológiai kockázat is felmerül.
Cikk ITT.