A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 6.

2010.02.21. | drHorváthTamás |

Címkék: orr allergia fül asztma antibiotikum horkolás nyelőcső szövődmények melléküregek nyálmirigyek dobhártya fül orr gégészeti rövidhírek twitteren gyermek fül orr gégészet középfül

 az elmúlt hetekben twitteren közzétett/ olvasott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:


 
Antibiotikum dózisok gyermekkori középfül gyulladásban:
Az USA-ban a háziorvosok rendszeresen aluldozírozzák az antibiotikumot az idősebb és az elhízott gyermekeknek középfül gyulladás esetén. Ez nyilván összefügg a fokozott mértékű elhízással is.
Cikk ITT.

Traumás dobhártya perforáció gyógyulása:
Az életkor és a dobhártyán keletkezett lyuk nagysága befolyásolja elsősorban a gyógyulást, de befolyásolja még a dobüreg fertőzöttsége is, illetve a trauma mikéntje. Áthatoló sérülések rosszabbul gyógyulnak.
Cikk ITT.

Orr- és melléküreg melanoma:
Az orr- vagy melléküregi kiindulású melanoma malignum rendkívül agresszív betegség. Hiába a radikális eltávolítás, gyakran kiújul.
Cikk ITT.

Allergiás nátha:
A sóoldat gél formátumban is hatékony kiegészítő kezelés lehet az allergiás náthában. Fokozza a csillószőr működést, elősegíti a nyálkahártya lohadását.
Cikk ITT.

Allergia és asztma:
Úgy tűnik, hogy allergiás asztma esetén a kis dózisú szteroidos orrspray és a kis dózisú inhalációs szteroid együtt nem olyan hatékony, mint az önmagában adott, de nagy dózisú inhalációs szteroid. Ilyen módon sajnos nem lehet csökkenteni a szteroidbevitelt.
Cikk ITT.
 

Horkolás ellen szteroidspray:
Nyelvcsap megnagyobbodás miatt kialakult horkolásnak nem effektív kezelési módja a szteroidos spray adása, hiába vannak megfelelő szteroidreceptorok a nyelvcsap felületén.
Cikk ITT.

Fej-nyaki daganatok műtéte után kialakult kardiológiai szövődmények:
Fej-nyaki rosszindulatú daganatok esetén elsősorban az életkor határozza meg, hogy milyen eséllyel lesz műtét után szív- érrendszeri szövődmény. 70 év felett nagyobb eséllyel alakul ki, azonban béta-blokkoló gyógyszer szedésével csökkenteni lehet a rizikót.
Cikk ITT.

Nyelőcső achalasia kezelése kólával:
Egy idős, nyelőcsőgörcsben szenvedő beteg falat-elakadását sikeresen kezeltek kólával (!) és nifedipine calciumantagonista gyógyszerrel. A kóla gondolom a szénsav tartalma miatt jobban szétnyomta a beszűkült nyelőcsövet, esetleg feloldotta az elakadt falatot. Ez nem is annyira jó reklám a kólának...
Cikk ITT.
 

Nyálmirigydaganatok szövettani vizsgálata:
Kérdéses esetben mindig meg kell ismételni a nyálmirigyek aspirációs cytológiai vizsgálatát, ha a legkisebb kérdés is felmerül a daganat szövettani típusát illetően.
Cikk ITT.

süti beállítások módosítása