a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A 18. pécsi Fülészeti Microchirurgiai Kurzus margójára - fülműtétekről

2010.01.24. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: fül szövődmények halláscsökkenés fülműtét dobhártya fül orr gégészeti hírek cholesteatoma középfül középfülgyulladás krónikus

Szerdától szombat délutánig Pécsett voltam az idén nagykorúvá vált, 18 éves fülsebészeti tanfolyamon. Már voltam ott 3 vagy 4 éve, és biztosan vissza fogok még menni. Ugyanis a 18 éve alatt a "Bauer-fültanfolyam" (Prof. Bauer Miklós) -szigorúan jó értelemben véve- kikerülhetetlenné vált a magyar fülsebészek, érdeklődő kollégák számára. Jó szervezés, rangos előadók, használható gyakorlati oktatás, jó hangulat, közös programok, eszem-iszom, stb.

Ennek kapcsán, a fülműtét előtt állók részére legalább egy pár alapgondolatot szeretnék átadni, mivel egy blogbejegyzésbe a tanfolyamon elhangzott összes szakmai részletet nem lehet belesűríteni. Önmagukban csak az egyes fülműtéti típusok elemzése is külön-külön tankönyveket tölt meg. (Ha jól emlékszem, egyszer Z. Szabó Professzor Úr azt mondta nekem, hogy a fülműtétekhez több, mint 50 féle metszési-behatolási típust ismer az irodalomból. És az csak a műtétek legeleje...)

Mindenesetre azt hiszem ezeket érdemes a műtét előtt átgondolni:

- A műtenivaló fülbetegséget általában fülkürtműködési probléma okozza (az orrgarat és fül viszonya ITT). Ez jó esetben kézzelfogható probléma (orrmandula, orrsövényferdülés, allergia, stb.). De néha lehet egy rossz adottság is, amin nem lehet segíteni, és oka lehet újabb és újabb fülműtétnek.

- A fülműtét ráadásul nehéz műtét, veszélyes terepen. Néha miliméternyi helyeken, idegek közt kell mikroszkóp segítségével fúrni, izombönyéből vett 1-2mm-es lebenyeket kell egy hosszú de szűk hallójáratban az eredeti dobhártya mögé tuszkolni... Tönkre mehet a hallás, arcidegbénulás, fülzúgás, ízérzészavar, de akár koponyán belüli szövődmény is felléphet. Ugye de jól hangzik? Ugyanakkor ezek a problémák maguktól következhetnek be, ha nem kezeljük a betegséget. És természetesen nem csinálnánk ilyen műtéteket, hogy ha a veszély aránytalan lenne a várható állapotjavuláshoz képest. Egy kis mezei dobhártya lyuk esetén a szövődmény esélye is jóval kisebb, de egy súlyosabb ún. cholesteatoma esetén nyilván a műtét is rizikósabb. A cholesteatomáról tervezek egyébként még írni.

- A fülműtét elsődleges célja a gyulladást fenntartó állapot megszűntetése, és csak másodlagos a hallásjavítás (részletesebben ITT és ITT). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy általában van lehetőség a rossz hallás megjavítására, de ezt nem mindig lehet egy ülésben megcsinálni, hanem szükség esetén csak egy második, amúgy is szükséges revizíós műtét segíthet. Ez is a cholesteatomára jellemző, ilyenkor ugyanis fél-egy év után meg kell győződni arról, hogy nem tért-e vissza a cholesteatoma, biztosan sikeres volt-e az első műtét. A fülműtéteknél nem az a jó sebész, aki egy cholesteatomát okvetlen egy szakaszban próbál megoldani. Annak hosszú távon meglehet a böjtje.