A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

CPAP terápia: csökkenteni az orrdugulást

2009.11.18. | HRobert | komment

Címkék: alvás alvászavar horkolás orrdugulás garat obstruktív alvási apnoe garatelzáródás alvásvizsgálat cpap


Effects of Heated Humidification and Topical Steroids on Compliance, Nasal Symptoms, and Quality of Life in Patients with Obstructive Sleep Apnea Syndrome Using Nasal Continuous Positive Airway Pressure. Journal of Clinical Sleep Medicine 2009.október
A vizsgálatban 112 beteg vett részt, túlnyomórészt túlsúlyos, alvási apnoés férfiak. Véletleszerűen osztották őket 3 kezelési ágba, az elsőben száraz CPAP, a másodikban fűtött párásítós CPAP, a harmadikban CPAP + lokális szteroidos orrspray kezelést kaptak. 1 hónap elteltével a betegek életminősége mindhárom csoportban javult, a fáradtság és a nappali aluszékonyság is csökkent. Mindhárom csoportban átlagosan 5 óránál többet használták a betegek a CPAP-ot éjszakánként.
A száraz CPAP-ot használó betegeknél fordult elő legkevésbé szemviszketés és könnyezés, de orrdugulás szempontjából ők voltak a legveszélyeztetettebbek. A vizsgálat végére 70%-uk használta tovább a száraz CPAP-ot, a többieknek lokális szteroidot vagy fűtött párásítót kellett adni.
A CPAP-ot fűtött párásítóval együtt használó betegekben fordult elő legkevésbé orrdugulás, de 8-an közülük nem tolerálták a fűtött párásítót és száraz CPAP-ra tértek át. A vizsgálat végére 46%-uk folytatta tovább a fűtött párásító használatát, a többiek száraz CPAP-ra vagy lokális szteroidra tértek át.
A harmadik csoport CPAP-ot és lokális steroidot használt 2x naponta, mely flutikazont tartalmazott. Ebben a betegcsoportban volt leggyakoribb az orrfolyás és tüsszögés, de ez utóbbi a steroid befújása után néhány perccel megszűnt. A vizsgálat végére csupán 35%-uk használta tovább a lokális szteroidot, a többiek száraz CPAP-ra tértek át, vagy párásítót kezdtek használni. Az eredeti összefoglaló itt olvasható.

Kommentár (Dr. Horváth Róbert Péter): A CPAP használat komfortját nagy mértékben javítja a fűtött párásító hozzáadása. Én személy szerint még nem tapasztaltam intoleranciát a párásítóval szemben, de a vizsgálatban szereplő kudarc feltehetőleg a párásító nem megfelelő beállításával magyarázható (fűtésfokozat?). Az új generációs CPAP készülékek párásítójának fűtése már mikroprocesszor által vezérelt. Erre azért van szükség, mivel az áramlásgenerátor (azaz a CPAP készülék) által szállított levegő páratartalma függ a légáramlástól, így a fűtés mértékének is dinamikusan változnia kell.

süti beállítások módosítása