a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Középfülbe adott szteroid, mint kezelési lehetőség

2009.11.14. | drHorváthTamás |

Címkék: fül gyógyszerek belsőfül halláscsökkenés meniere betegség

 

(kép forrás: www.tchain.com/otoneurology)

Végignézve a rendelő
közösségi könyvjelzőjét, csak október-novemberben 4 olyan cikket is elmentettem, ami a középfülbe adott szteroid hatását elemzi különböző belsőfül eredetű betegségekben, például hirtelen halláscsökkenésben, fülzúgásban, Meniere betegségben. Valójában egyik tanulmány sem mutatott ki átütő hatást a szisztémás, tabletta formájában adott szteroidhoz képest. Pedig mint ötlet, nagyon jó, hiszen ezzel kikerülhető lenne egy csomó szteroid mellékhatás, mint például a só-víz háztartás felborulása, a vérnyomás befolyásolása, gyomor-bélrendszeri panaszok, vagy a hormonrendszert érintő mellékhatás.

Tegnap az Audiology & Neurootology-ban megjelent egy
összefoglaló cikk, mely 1966-tól napjainkig elemzett összesen 38, ezzel a témával foglalkozó tanulmányt. A cikk konklúziója az volt, hogy sajnos hiába folynak már régóta kutatások a középfülbe adott szteroiddal kapcsolatban, egyértelmű, "protokollosítható" javallat nem állítható fel ezek alapján.Ugyanis ezekben a tanulmányokban nagyon eltérőek a kísérleti protokollok, ráadásul az eredmények is ellentmondásosak. Ezek alapján nem lehet eldönteni, hogy ha egy beteg hirtelen halláscsökkenéssel jelentkezne nálam, akkor a mellékhatás rizikót is figyelembe véve nagyobb esélyt adok-e a gyógyulásra azzal, ha nem tabletta formájában adom a szteroidot, hanem a középfülbe fecskendezve. Talán. De ha mégis emellett döntök, hogy injekció, akkor mégis mekkora dózisban adjam? Adjam csak egyszer, vagy többször is kell? Leépítve, mint a tabletta formátumú szteroidot? Vagy x napig ugyanannyit? Szóval a kérdés kérdést szül.
 
Az irány adva van, csak kicsit jobban össze kell boronálni az ezzel foglalkozó kutatásokat. Addig is marad a jó öreg tabletta.