A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A városi levegő még az allergizáló növények pollenjét is agresszívabbá teszi

2009.09.15. | drHorváthTamás | komment

Címkék: allergia

 

Dr. Ves Dimov az Allergy Notes elnevezésű, elsősorban allergológiával és immunológiával foglalkozó népszerű blogjában egy érdekes cikkre hívta fel nemrég a figyelmet. Ebben az augusztusi International Archieves of Allergy and Immunology tanulmányban a minket körülvevő levegő romlását és a főleg városi környezetben drámaian növekvő allergiás megbetegedéseket hozták összefüggésbe.
 
Nevezetesen összehasonlították ugyanannak a nyírfa fajnak a városban és vidéken élő példányaiból nyert pollenkoncentrátumainak összetételét, és allergizáló hatását. Kiderült, hogy az egyébként ugyanolyan növények pollenjében 26 fehérje is eltérő mértékben van jelen a városi és a vidéki fák esetében. Ráadásul a városi fák pollenje erősebb kemotaktikus hatásúnak bizonyult, azaz jobban vonzotta a gyulladásos sejteket, mint a tiszta levegőben élő fák pollenje. Ezzel akár erősebb allergiás reakciót is kiválthat, azaz egy magyarázat lehet a városban élők gyakoribb allergiás megbetegedéseire.
 
(forrás: www.livingonenessfoundation.com)
 
Egyébként korábban már beszámoltak arról, hogy az arizoniai ciprusfenyő útszéli példányaiból nyert pollen egyes allergénjei nagyobb mennyiségben voltak jelen az úttól távolabbi példányok pollenjével összehasonlítva, illetve hasonló eredmények születtek az angolperjét illetően is.
 
Mindez azt jelzi, hogy az allergizáló növények megnehezítik a városi allergiások életét, hiszen még agresszívabb pollenjükkel fokozzák a panaszokat. Pedig nyilván a fák jó része pont a levegő tisztítása és egészségesebb élettér kialakítása céljából került a városba. Vajon szempont-e ma Budapesten a telepítendő fák allergizáló potenciálja, vagy sem?

 

süti beállítások módosítása