a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Dörej- és zajártalom

2009.08.21. | drHorváthTamás |

Címkék: fül belsőfül halláscsökkenés audiológia

 

Idén is találkoztam olyan emberrel, aki a Szigeten bekövetkezett, zaj okozta tartós hallásproblémával küzd. Szerencsére nem tömegeket érintő bajról van szó, de a nagy hangerő komoly problémákat tud okozni, amik ráadásul sokszor nem gyógyíthatók.

Függően az intenzitástól és a behatás időtartamától, két fő csoportba oszthatjuk a hang okozta károsodásokat. Az egyik a dörejártalom, ami nagyon rövid ideig tartó, de intenzív hanghatásra jön létre. A másik a zajártalom, ami hosszabb ideig fennálló, de a dörejnél azért halkabb hang hatására alakul ki.

A dörejártalom sokszor a belsőfül azonnali, kvázi „látható” károsodásával jár, például a hang mechanikai ereje folytán szakadás következhet be az úgynevezett hártyás labirintusban. Sajnos nem kivitelezhető, hogy meg tudjuk nézni, valóban történt-e szakadás, mert a belsőfül elhelyezkedésénél és felépítésénél fogva nem rakható mikroszkóp alá. De a beteg panaszai, a története alapján feltételezhető a kialakult elváltozás. Szerencsére néha ilyen mértékű károsodás nem alakul ki, ilyen esetekben teljes javulás is bekövetkezhet. Ezzel szemben például egy szakadás irreverzibilis károsodással jár. Egyébként a belsőfül normál működéséről,
ITT is lehet még olvasni.

A zajártalom lassabban kialakuló, először sejten belüli normál védekező, majd kóros folyamatok, esetleg később programozott sejthalál (apoptosis) miatt jön létre. Elsőként általában még csak adaptációt figyelhetünk meg, mely 70dB környéki hangingerre legtöbbször a hang megszűnését követően egy percen belül elmúlik. Ez egy természetes védekező reflex a belsőfül részéről. Ennél erősebb ingerre már átmeneti hallásküszöb emelkedés (Temporary Threshold Shift – TTS) következik be, mely percek-órák, ritkábban napok alatt múlik el. A TTS mechanizmusát Puel és kutatótársai demonstrálták
tanulmányukban. Azt mutatták ki, hogy ilyenkor a mechanikus hangingert elektromos jellé alakító belső szőrsejtek túl sok ingerületátvivő anyaggal (neurotranszmitter, itt glutamát) próbálják a hallóideg sejtjeit működésbe hozni, mely átmeneti idegvégződési duzzanattal, és következetes csökkent működéssel jár együtt. Amennyiben a belsőfül működése nem áll helyre teljes mértékben, végleges halláskárosodás következhet be (Permanent Threshold Shift – PTS, vagy Noise-induced hearing loss - NIHL). Ez utóbbi fajta halláskárosodás csak hallókészülékkel korrigálható, ha olyan mértékű. Ilyen esetben szövettani eltéréseket is találhatunk. Elsősorban az úgynevezett külső szőrsejtek sínylik meg a zajt, ők pusztulnak el leghamarabb, de dominó-szerűen a többi sejttípus is érintett lehet.

Szóval csak óvatosan a nagyszínpad előtt!

 

Hangintenzitás értékekhez (dB) tartozó érzetek
(forrás: http://www.soundadvice.info/)