A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Barack Obama vs. amerikai fül- orr- gégészek

2009.07.24. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mandulaműtét garat fül orr gégészeti hírek torokmandula

 

Az Egyesült Államok újdonsült elnöke, Barack Obama nemrég összeakasztotta a bajszát az amerikai fül- orr- gégészekkel. Obama egyik választási programpontja volt a régóta esedékes, de máig halogatott egészségügyi reform. Az amerikai biztosítási rendszer számos sebből vérzik. Talán a legfontosabb probléma, hogy több tízmillió embernek nincs is biztosítása, azaz kizárólag életmentés jár nekik ingyen, semmilyen más ellátásra nem jogosultak. Másrészt pedig mivel teljesen piaci alapokon nyugszik az egészségügyi ellátás, aggályok merültek fel, hogy a betegek kezelése sokszor nem szakmai, hanem financiális alapon történik. Mindez annak ellenére, hogy az USA élenjár az egészségügyi ellátás protokollizálásában, pont az egészségügy gazdasági berendezkedése okán.
 
Obama egy beszédének részletei vágták ki a biztosítékot a helyi fül- orr- gégészeknél, mikor azt mondta, hogy "...A finanszírozási rendszer miatt jobban járok (mármint az orvos) anyagilag, ha kiveszem ennek a gyermeknek a manduláit ...Azt szeretnénk (azaz Obama és a reformerek), ha ilyen esetben szakmai szempontok döntenének..."
 
A fenti mondatokat követően a 12.000 fül- orr- gégészt tömörítő Amerikai Fül- Orr- Gégészeti Kollégium (American Academy of Otolaryngology - Head and Neck Surgery (AAO-HNS)) egy közleményt adott ki, melyben tájékoztatták az elnököt, hogy akár egy mandulaműtétről való döntés is komoly dilemma lehet a kezelőorvos részéről, és csalódottak, hogy Obama feltételezése szerint az ilyen döntések mögött financiális okok húzodnak. Ezzel együtt, egy mandulaműtét költsége jóval kisebb, mint a rendszeres mandulagyulladások kezelése. Egyébként azon vannak, hogy még részletesebb kezelési protokollokat dolgozzanak ki evidenciák alapján.
 
ITT már írtam a műtéti indikációkról, melyek egyre szűkülnek. A mandulákat nem véletlenül találták ki, tehát még egy ilyen rutinműtét előtt is nagyon alapos mérlegelésre van szükség, mivel jár jobban a beteg!

 

süti beállítások módosítása