a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A fültőmirigy rosszindulatú daganatai Adam Yauch esete kapcsán

2009.07.21. | drHorváthTamás |

Címkék: nyirokcsomó onkológia nyálmirigyek betegségekről részletesebben fültőmirigy parotis

 

Tegnap több internetes portálon is megjelent a hír, hogy Adam Yauch-nál (alias MCA), a Beastie Boys hip-hop együttes tagjánál bal oldali fültőmirigy rákot állapítottak meg. Bár már környékbeli nyirokcsomó áttétet is találtak, az esélyei valószínűleg nem rosszak. Úgy néz ki, időben került felismerésre a betegsége, kezelőorvosa műtétet és sugárkezelést tervez gyógyulása érdekében. Az ő esete kapcsán érdemes szót ejteni a nyálmirigyek, azon belül is a fültőmirigy rosszindulatú daganatairól.

A fültőmirigy nevének megfelelően a fül előtt-alatt helyezkedik el:


(forrás: www.health.com)

A nyálmirigyek rosszindulatú daganatai nem túl gyakoriak: a fej-nyaki daganatok legfeljebb 5%-áért felelősek, 100.000 emberből 3-5 eset fordul elő évente. Leggyakrabban a nyálmirigyek közül a fültőmirigyben alakul ki rosszindulatú daganat. Első jelként általában mozgatható, fájdalommentes duzzanatot észlelnek a betegek, mely folyamatosan növekedik. Ezzel később gátolhatja a szájnyitást, illetve gombócérzést is okozhat a torokban. A duzzanat fájdalmassá válása általában már előrehaladott állapotot jelent. Ugyanígy rossz jelként kell értékelni, ha a mirigyen átfutó, arcmimikáért felelős izmokat működtető ideg legyengül, vagy teljesen lebénul.

Mivel sokféle sejt építi fel a fültőmirigyet, ezért többféle szövettani típusú daganat alakulhat ki benne. Leggyakoribb a mucoepidermoid carcinoma, melynek létezik kevésbé agresszív változata, de gyorsan növekedő, és hamar áttétet is adó, nagyon rosszindulatú fajtája is. Előfordulhat adenoid cysticus carcinoma, mely gyakori a kis nyálmirigyekben is. Ennek a daganatféleségnek a sajátossága, hogy az idegek mentén mélyebbre terjed, mint a többi daganat, és gyakrabban ad távoli áttéteket. Gyakori még az adenocarcinoma, az acinus sejtes carcinoma, és a kevert tumor is.

Az elsődlegesen választandó kezelés a műtét, ha a daganat kiterjedése ezt még lehetővé teszi. Emellé kiegészítésként még kell adni sugárkezelést is, ha a daganatot nem lehetett teljes egészében eltávolítani, vagy nyaki nyirokcsomóáttétet adott, vagy előrehaladott stádiumú, vagy ha szövettanilag indokolt.

Adam Yauch esetében a pontos szövettani típust, és a daganat kiterjedését nem közölték, így csak az általa közzétett információk alapján lehet találgatni. Kíváncsian várom róla a híreket, és természetesen drukkolok neki!