A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A melléküregek a szemgolyót is védik a sérülésektől

2009.07.15. | drHorváthTamás | komment

Címkék: homloküreg arcüreg melléküregek

 

Az orrmelléküregek, azaz az arckoponyában elhelyezkedő, az orral direkt összeköttetésben lévő üregrendszer szerepéről régóta folynak viták. Eddigi kutatások bebizonyították, hogy elsősorban az orr funkcióját segítik elő, részt vesznek az orrba jutó levegő felmelegítésében, párásításában, légnyomás-kiegyenlítésben, növelik az orr immunológiai hatékonyságát. A hangképzést is befolyásolják a csontos üregrendszer rezonanciájánál fogva. Az előzőeken kívül viszont a melléküregeknek, főleg az arcüregnek még legalább egy fontos szerepe, illetve jótékony hatása van: védik a szemgolyót az arcot érő trauma során.

A szemgolyó egy csontos gödörben, az orbitában helyezkedik el. Az orbitát három oldalról is orrmelléküreg veszi körül: alul az arcüreg, belső oldalon a rostasejtek, elől-felül a homloküreg. Az Anatomy for medical students
honlapján található képen mindezek jól látszanak:

 

 


F: homloküreg (Frontal sinus)
E: rostasejtek (Ethmoid sinus)
M: arcüreg (Maxillary sinus)

Egy amerikai kutatócsoport nemrégiben közzétette kísérleti eredményeit, melyről pár napja már twitteren is írtam. A kutatók kísérleteikkel igazolták, hogy ez a levegővel teli üregrendszer nagyon hatékonyan védi a legfontosabb érzékszervünket, a szemet a sérülésektől. Amennyiben vastag, tömör csont venné körül a szemgolyót, az egy megfelelő nagyságú, tompa erő hatására szinte biztosan sérülne. Azonban szerencsére vékony csontlemezekkel elválasztott üregek fogják körül a szemet, így jelen esetben ugyanannak az erőnek a hatására a szemgolyó ezen csontlemezeket beroppantja ugyan, de maga nem sérül meg:




(forrás:
http://www.rad.washington.edu/)


Természetesen nem jó dolog, ha az arckoponya csontjai eltörnek. De még mindig jobb, ha a később jól gyógyuló csontok és üregek sérülnek, mint a szemgolyó , melynek sérülése maradandó károsodást, vakságot okozhat.

 

 

süti beállítások módosítása