A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Algoritmus az orrdugulás kivizsgálásához

2018.08.10. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr algoritmus orrdugulás

Pár napja a kezembe került egy Otolaryngologic Clinics of North America cikk (Diagnostic Algorithm for Evaluating Nasal Airway Obstruction), amiben van egy nagyon jó algoritmus, hogy hogyan vizsgáljuk ki az orrdugulásos panasszal érkező betegeket. Annyira megtetszett, hogy lefordítva én is csináltam belőle egy ábrát:

orrdugulas_kivizsgalas_-otoclinics.jpg

Viszont miközben csináltam a fordítást, egyre inkább azt éreztem, hogy azért annyira nem is jó ez az ábra. Vagyis nem is ez a jó kifejezés, mert alapvetően jó, meg akkor mondja az ember, hogy valami nem jó, ha tud jobbat. Összvissz arról van szó, hogy én máshogy vittem volna az algoritmust, a nyilakat az egyik dobozból a másikba.

Például ami az egyoldali ordugulást illeti, az ábra azt sugallja, hogy azt az esetek nagy részében valami egyoldali térfoglalás okozza, jó- vagy rosszindulatú daganat. De ez nem igaz. Ugyanis az orrsövényferdülés - ami azért mégiscsak egy teljesen jóindulatú állapot -  is legtöbbször, vagy nagyon gyakran egyoldali, vagy egyoldali dominanciájú orrdugulást okoz. Persze az "Egyoldali" boxból az "Anamnesis" és a "Körülmények" dobozon át vezet út az orrsövényferdülésig, de a hangsúlyos nem ez. Ugyanakkor kénytelen vagyok egyetérteni, hogy egyoldali orrdugulás esetén nagyon fontos a térfoglalást kizárni, nehogy tényleg peches legyen a beteg, és nem is az orrsövénye, hanem valami daganat okozza a panaszait. Én mindenesetre a "Kivizsgálás térfoglalás irányába" dobozhoz szintén az "Anamnesis"-en (és fizikális vizsgálaton) át vezetném a folyamatot. Már csak azért is, mert a térfoglalás dobozhoz vezető nyílon is anamnesztikus dolgok állnak, úgymint orrvérzés, vagy egyéb szisztémás panaszok, pl. fogyás, stb.

Aztán a másik, ami fejtörést okozott, az az általam "Körülmények"-nek nevezett doboz, ami az eredeti ábrán "Setting" néven futott. Ezt nem biztos, hogy jól fordítottam, de a további lépéseket, és a többi doboz tartalmát figyelembe véve még ez tűnt a legjobb elnevezésnek. Viszont ha már körülmények, én a "Felerősítő tényezők" és a "Csökkentő tényezők" dobozt is onnan vezettem volna ki.

Na mindegy, a károgásom ellenére összességében azért mégis hasznos ez az ábra. A lényegi dolgok rajta vannak, miben érdemes gondolkodnunk, hogyan vigyen oda az út, stb. Szakvizsga készüléshez meg pont kiváló.

süti beállítások módosítása