A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Vérátömlesztés mandulaműtét után

2017.10.20. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mandula vérzés mandulaműtét torokmandula utóvérzés

A napokban estem át a tűzkeresztségen, egy mandulaműtétem után vérzés miatt trafózni kellett, vérátömlesztésre került sor. Ráadásul persze egy 5 éves gyerekről van szó, valamint terrmészetesen kolléga az anyuka, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Alapvetően kétféle fül- orr- gégész dolgozik: akinek már volt mandulaműtét után súlyos vérzése, és aki még ez előtt áll. De aki mandulát operál, nyugodt lehet, előbb-utóbb kap valami durva utóvérzést, nem ússza meg, vagyis valamelyik betege. Én most ezt kipipáltam, bárcsak ne kellett volna, pár plakkot növesztettem is emiatt, hát még a szülők.

Annak az esélye, hogy olyan utóvérzés legyen, hogy még vért is kelljen adni, nagyon kicsi. Most nézegettem az irodalmat a pontosabb számokért, és alapvetően tizedszázalékokról beszélünk. Volt, ahol a trafót igénylő utóvérzéses esetek aránya 0.52 %-ra jött ki (cikk), máshol kevesebbre, 0.16 %-ra (cikk), és volt, ahol még ennél is ritkábban fordult elő, a betegek 0.1 %-nál volt csak szükség rá (cikk). De az esély sohasem nulla. Mivel az orvoslás nem más, mint statisztikai esélyek kalkulálása, csak kellően sok műtétet kell elvégezni, és biztosak lehetünk benne, hogy be fognak jönni a számok. Igazából gőzöm sincs, hogy eddig hány mandulaműtétet végeztem, de nagyságrendileg olyan 300-ra saccolom, amiből - a fenti statisztikákat alapul véve -  még talán egy hangyányit korai volt a vérátömlesztés. Viszont ez azt is jelenti, hogy a következő pár száz esetben, pusztán statisztikai alapon, nem lenne szabad ismét ilyen súlyos vérzésnek jelentkeznie. Ez talán annyiból is jó hír, hogy nem tervezek még egyszer ugyanennyi mandulaműtétet elvégezni. Azt hiszem szakmailag bőven kimaxoltam a mandulaműtétben rejlő lehetőségeket, operáljanak csak a fiatalabbak, ők még bírják idegrendszerrel az ilyen jellegű stresszt. Én is szeretek izgulni, de most már csak tervezetten, műtét alatt, n. facialis/recurrens megkeresés, hallócsontpótlás, nagyerek megkímélése a nyakon, sphenoid feltárás, stb., ez való nekem, nem pedig azon izgulni, hogy mikor lesz egy vacak mandulaműtétből megint ekkora vérzés.

Na mindegy, az ilyen esetek mindenesetre fegyver is az olyan betegekkel szemben, akik jönnek, hogy "tavaly is egyszer begyulladt a mandulám, és idén is, most már ki akarom vetetni". Nekik kellően részletesen el szoktam mesélni ezeket a szövődmény lehetőségeket, mert idegesít, hogy az emberek azt hiszik, hogy egy mandulaműtét sétagalopp. Persze, maga a műtét nem nagy kunszt, gyakorlott fül- orr- gégész 10 percen belül is ki tudja venni a mandulákat, nem erről van szó. Hanem azon túl, hogy a műtét után 2 hétig nagyon fáj a beteg torka, vagyis nagyon-nagyon-nagyon, még akár egy vérátömlesztésbe, peches esetben nyaki érlekötésbe, vagy légcsőmetszés+garattamponba is torkollhat egy vacak mandulaműtét. Nyilván indokolt esetben ez van, ez a kockázat, de nem indokolt mandulaműtét esetében egyből túl nagy ár lehet.

süti beállítások módosítása