A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Thornwaldt ciszta

2013.10.18. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr orrgarat epipharynx Thornwaldt ciszta

A Thorwaldt ciszta az orrgarat (epipharynx) középső vonalában, a hátsó-felső falon alakulhat ki. Kifejezetten ritka, személy szerint nekem egy ilyen betegem sem volt soha. Viszont egy kollégám pár éve operált egy ilyen ügyet (talán Helfferich főorvos?), így volt alkalmam látni. Olyan volt, mint egy retenciós ciszta a nyelvgyökben. Egyébként általában semmilyen panaszt nem okoz, és véletlenül fedezzük fel, viszont ha nagyobb, akkor orrdugulást, esetleg garati váladékcsorgást, vagy fejfájást is tud okozni. Illetve ha felülfertőződik, akkor tályog-szerűség is lehet belőle, ami a koponyaalapi-gerinc előtti elhelyezkedés miatt sürgősségi megoldást igényel.

Ami a differenciáldiagnózist illeti, a rosszindulatú daganatoktól elméletileg könnyű elkülöníteni, mivel sima, lekerekített tömlőt látunk, melyet ép nyálkahártya borít. Viszont fontos, hogy nehogy egy meningocelet, meningo-encephalocelet, vagy esetleg egy juvenilis angiofibromát nézzünk Thornwaldt cisztának. A diagnózis felállítását ezért érdemes megtámogatni képalkotóval, amelyek közül jelen esetben az MRI jobb, mint a CT, illetve aspirációs cytológia is segíthet eldönteni a kérdést. Kezelése műtéti, fogjuk, kivesszük minimum a fal jelentős részét, vagy ha lehet,az egész cisztát. Ez utóbbit könnyű leírni, de megtenni adott esetben már annál nehezebb. Azon gondolkodtam, hogy ha műtenem kellene, akkor egyik orrfélen néznék endoszkóppal, a másikon át pedig egy felfelé fogóval a szem ellenőrzése mellett talán el lehet eltávolítani az egész cisztát. Nyilván ehhez kell, hogy hátra lehessen menni mindkét alsó kagyló mellett a közös orrjáratban.

A ciszta nevét Gustav Ludwig Thornwaldtról kapta, aki 1885-ben 26 ilyen esetet mutatott be. Annak ellenére róla nevezték el ezt a betegséget/jelenséget, hogy Mayer már 1840-ben írt epipharyngealis cisztáról. A létrejöttének pontos okát nem tudjuk megmondani. Annyit tudunk, hogy a gerinc kialakulását megelőző ún. gerinchúr maradványából alakulhat ki. A gerinchúr az embrionális fejlődés során eltűnik, maradványa a csigolyák közti porckorongok nucleus pulposusában található, azonban például a gerincoszlop tetején, az orrgaratban való megmaradása eleinte egy laposabb bursa, később, megnagyobbodás esetén ciszta formát ölthet, na és ez már a Thornwaldt ciszta.

Akit még ennél is részletesebben érdekel a Thornwaldt ciszta, annak ajánlom ezt a cikket.

süti beállítások módosítása