A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az arcüreg Luc-Caldwell műtéte

2010.11.24. | drHorváthTamás | 15 komment

Címkék: történelem arcüreg melléküregek külső feltárású műtét Luc-Caldwell műtét

A Luc-Caldwell műtétről, az arcüreg külső feltárású, tehát nem az orrüregen keresztül történő műtétéről már régóta akartam írni. Az endoszkópia elterjedésének köszönhetően manapság már igen ritka, nagyon válogatott esetekben van létjogosultsága, de azért még van. Legutoljára egy arcüregi idegentest (fogászati tömőanyag) eltávolítása céljából csináltam ilyet. Ezt endoszkóppal lehetetlen lett volna kiszedni, vagyis csak komoly arcüregi belső fal-feláldozás árán. Angolszász területen egyébként a szerzőket fordított sorrendben, Caldwell-Luc-ként emlegetik, mivel a behatolás két, egymástól független felfedezője, George Caldwell amerikai, míg Henri Luc francia volt, ezért szokás szerint előjön a jó kis (egészséges?) nacionalizmus, ki is volt az első. Bár elvileg 4 évvel volt gyorsabb Caldwell, aki 1893-ban mutatta be a műtétet, de Európában azt hiszem máshol is inkább a Luc-Caldwell elnevezés dívik. Talán Vasvári Gergely, heidelbergi kollégánk egy kommentben majd elmondja, hogy a németeknél mi a helyzet.

A műtét úgy történik, hogy a szájpitvar felől, a felső fogsor felett kitapintjuk a fossa caninát (Kennedy műfogás), ami egy mélyedés a felső állcsonton. Ezután metszést ejtünk a nyálkahártyán a csontig, majd a csonthártyát felemeljük, alatta pedig egy nyílást ejtünk az arcüreg felé, melyet feltágítunk. A klasszikus Luc-Caldwell műtéthez hozzátartozik az arcüregi nyálkahártya teljes eltávolítása is, melytől manapság hajlamosak vagyunk eltekinteni. Sőt, amit szintén sokszor elhagyunk, az az alsó orrjárat felé történő ablaknyitás, de ennek a "hanyagságnak" elsősorban az az oka, hogy ma már nem azért operálunk így, ami miatt annak idején ezerszámra történt.

Az alábbi ábrán pirossal jelöltem a bal arcüregbe való behatolás körülbelüli helyét:


Az előbb szóba került az indikáció, azaz a Luc-Caldwell műtét javallata. Legegyszerűbben úgy lehetne megfogalmazni, hogy minden olyan arcüreget érintő, műtétet igénylő betegség esetén érdemes Luc-Caldwellt csinálni, amit nem tudunk endoszkóppal megoldani. Mert persze manapság mindent endoszkóppal szeretnénk megműteni, pedig Salzburgban Michael G. Stewart professzor találóan pont erről azt mondta, hogy "since we have the hammer, everything looks like a nail". Szóval amióta van kalapácsunk, minden szögnek néz ki, pedig nem lehet minden arcüregi betegséget FESS műtét keretében megoldani.

De akkor pontosan mikor végezzük?
Találtam egy 2003-as Current Opinion in Otolaryngology and Head and Neck Surgery cikket erről, ahol jópár indikációt felsoroltak több cikkből összemazsolázva:
- arcüregi idegentest (főleg fogászati) eltávolítása
- arcüregi tumorok eltávolítása (főleg invertált papilloma)
- orbita dekompresszió
- orbitafal rekonstrukció trauma után
- arteria maxillaris lekötéshez feltárás
- oroantralis fistulazárás
- trigeminus neuralgia esetén idegátvágás
- vasomotor rhinitis esetén a vidian ideg átvágása
- végül, de nem utolsó sorban: endoszkópos műtét sikertelensége esetén, előrehaladott krónikus rhinosinusitises betegek esetén hasznosnak találták.

A 2006-os, 4. kiadású, Bailey-féle Head and neck surgery - Otolaryngology könyv is tartalmaz még indikációkat:
- Gombás arcüreggyulladás
- Többrekeszes arcüregi mucocele
- Antrochoanalis polip
- Oroantralis fistula zárása
- Egyes revíziós műtétek
- Behatolási pontként orbitafal rekonstrukcióhoz, pterygomaxillaris fossa feltáráshoz, sphenoidotomiához, orbita dekompresszióhoz
- Az antrumot is involváló tumorok, pl. invertált papillomához
Ezek közül jópár már TÉNYLEG megoldható endoszkóppal (pl. gombás arcüreggyulladás - fungus ball, antrochoanalis polip).


A Luc-Caldwell műtétnek vannak hátrányai is, ezt ne felejtsük el, nevezetesen a szövődmények:
- átmeneti, de jelentős arcduzzanat
- tartós arctáji fájdalom, neuralgia-szerű tünetek
- felső fogsor problémák, fájdalom, akár kihullás is lehet
- fistula kialakulásának lehetősége
- hegesedés, krónikus gyulladás az arcüregben
- ajak érzéketlensége


Szóval jó az endoszkóp, de azért egy ilyen műtét is kell a repertoárba.

süti beállítások módosítása