A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Békésy György, a fül-endoszkópia atyja

2020.10.08. | drHorváthTamás |

Címkék: történelem fül középfül endoszkópos fülműtét Békésy György

horvatht_otsz.jpeg A bejegyzés írója: dr. Horváth Tamás fül- orr- gégész

 

georg_von_bekesy_nobel.jpg

Békésy György (képforrás: wikipedia)

Ahhoz képest, hogy milyen kis ország vagyunk, elég sok a Nobel díjasunk. Ráadásul orvosi oldalról a fül- orr- gégészet kiemelten reprepzentált a díjazottak között, hiszen két olyan embert is elismertek, akik kutatásai a fül- orr- gégészethez köhetők: Bárány Róbert, és Békésy György.  Ez utóbbi biofizikus, és az orvosi Nobel díjat a belsőfül, azon belül is a csiga működésnek jobb megismeréséért, a hanghullámok terjedésének pontosabb felderítéséért kapta. Azonban mást is köszönhetünk neki: a fül-endoszkópiát.

Év elején jelent meg a cikkem a Fül- Orr- Gégegyógyászatban az endoszkópos dobhártyapótlásról (Dobhártya-perforáció zárása endoszkópos technikával: az első 25 esetünk elemzése a perforáció jellemzőinek függvényében), amiben az illinois-i Bruce Mer-t neveztem meg a fül-endoszkópia, otoendoszkópia atyjaként. Ő a '60-as évek közepén hozott létre egy általa endotoscope-nak nevezett eszközt, aminek segítségével krónikus középfülgyulladásban szenvedő betegek középfülét tanulmányozta. Viszont egy most a bostoni, harvardi endoszkópos fülcentrumból megjelent histórikus cikkből az derült ki (Georg von Békésy and Bruce Mer: Early Pioneers of Endoscopic Ear Surgery), hogy Mer előtt már előkerült az otoendoszkópia kérdése, méghozzá Békésy György révén. Ő egy 1950-ben, a Laryngoscope-ban megjelent cikkében (Suggestions for determining the mobility of the stapes by means of an endotoscope for the middle ear) bemutatta egy endoszkóp tervét. Julius Lemperttel, a nagynevű fülsebésszel dolgozott együtt (a Lempert metszés megvan?), és azt gondolták, hogy egy ilyen eszközzel egy a dobhártyán ejtett kis lyukon át meg lehet vizsgálni a kengyel mozgását, igazolva vagy kizárva az otosclerosist. Állítólag elvileg ez kivitelezhető is volt (lett volna), ugyanakkor a gyakorlatban a megvilágítás és a képminőség problémái miatt -és nem mellesleg a mesterséges perforáció okán- végül nem terjedt el. Ezen problémák (fény, minőség) miatt még Bruce Mer után is több, mint 2 évtizednek kellett elterjedni, hogy a '80-as évek végén valaki operálni merjen fület endoszkóppal, és még 2-3 évtizednek, hogy ez a mainstream-be is bekerüljön. De bekerült, és már mi is csináljuk 3 éve, nagy sikerrel. És közvetve köszönjük Békésy Györgynek!

Békésy eszközének terve:

bekesy_otoendoscope.jpg

 

süti beállítások módosítása