a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Allergológia a koronavírus járvány idején

2020.03.24. | drHorváthTamás |

Címkék: allergia koronavírus COVID19

Dr. Csajbók Réka allergológus - fül- orr- gégész kolléganőnk külön összeszedte a legfontosabb allergológiai tudnivalókat a járvány idejére:

Az allergológiai kivizsgálás, ami abszolút halasztható ebben a vészterhes időben. Segítek, hogy addig is mit tud tenni, akinek tünetei vannak. Most ugyan az eső és a hó elnyomja a polleneket, de a jó idővel vissza fognak térni, a tünetek is...
Ha vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, garat vagy szájpadlás viszketés, köhögés vagy esetleg fulladás is jelentkezik, ha tavaly is volt ebben az időszakban hasonló, ha a családban a vérrokonok között is vannak allergiások, hát nagy valószínűséggel allergiás szénanátha (lenne) diagnózis.

A gyógyszertárban kapható recept nélkül is többféle antihisztamin, ezek közül a desloratadine és a levocetirzin elsősorban a korszerűbb hatóanyag, ezeket ajánlanám, tabletta a felnőtteknek napi 1x1 vagy gyerekeknek cseppek, szirupok is vannak (adagolás a tájékoztatóban). Orrsprayt elsősorban az azelasztint ajánlom, főleg orrfolyásra jó. A többi allergiára javasolt kombinált orrcseppben van vasokonstriktor hatóanyag is, ami hosszabb távon hozzászokást és nyálkahártya megvastagodást okozhat. 2-3 hétig még nem okoznak bajt. (na jó, lehet még 4 is, de több már tényleg ne!!!) Szemcseppet szintén lehet többfélét kapni recept nélkül.

Az arcmosás, hajmosás, kinti ruha levétele otthon a vírusok elleni harcban is jó hatású. Zárt ablaknál aludjunk, autóban is felhúzott ablak, légkondi és kicserélt pollenszűrő javasolt, ha majd ismét meleg lesz.

Az immunterápiáról már írtam korábban. Aki parlagfű vagy fekete üröm ellen már előző években elkezdte, nyugodtan várhat az idei kezdéssel május-júniusig, még július elején sem késünk el a hivatalos ajánlás szerint. Addig talán rendeződnek a rendelések is :). Fűkeverék ellenes kezelést már el kellett kezdeni, ha esetleg szükség lenne a következő adagra, írjanak nyugodtan, megoldjuk valahogy. Ugyanez igaz a házipor atkák elleni kezelésre is.

Akinek korábban szteroidos orrsprayt írtunk, vagy már bevált antihisztamin tablettája van, a háziorvosuktól tudnak telefonon is kérni „felhőbe fellőtt receptet”, érdemes egyből 3 havi adagot kérni.

És ami a legfontosabb: maradjanak otthon, mossanak kezet, fertőtlenítsenek és szellőztessenek!!!