A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Allergológia a koronavírus járvány idején

2020.03.24. | drHorváthTamás | komment

Címkék: allergia koronavírus COVID19

Dr. Csajbók Réka allergológus - fül- orr- gégész kolléganőnk külön összeszedte a legfontosabb allergológiai tudnivalókat a járvány idejére:

Az allergológiai kivizsgálás, ami abszolút halasztható ebben a vészterhes időben. Segítek, hogy addig is mit tud tenni, akinek tünetei vannak. Most ugyan az eső és a hó elnyomja a polleneket, de a jó idővel vissza fognak térni, a tünetek is...
Ha vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, garat vagy szájpadlás viszketés, köhögés vagy esetleg fulladás is jelentkezik, ha tavaly is volt ebben az időszakban hasonló, ha a családban a vérrokonok között is vannak allergiások, hát nagy valószínűséggel allergiás szénanátha (lenne) diagnózis.

A gyógyszertárban kapható recept nélkül is többféle antihisztamin, ezek közül a desloratadine és a levocetirzin elsősorban a korszerűbb hatóanyag, ezeket ajánlanám, tabletta a felnőtteknek napi 1x1 vagy gyerekeknek cseppek, szirupok is vannak (adagolás a tájékoztatóban). Orrsprayt elsősorban az azelasztint ajánlom, főleg orrfolyásra jó. A többi allergiára javasolt kombinált orrcseppben van vasokonstriktor hatóanyag is, ami hosszabb távon hozzászokást és nyálkahártya megvastagodást okozhat. 2-3 hétig még nem okoznak bajt. (na jó, lehet még 4 is, de több már tényleg ne!!!) Szemcseppet szintén lehet többfélét kapni recept nélkül.

Az arcmosás, hajmosás, kinti ruha levétele otthon a vírusok elleni harcban is jó hatású. Zárt ablaknál aludjunk, autóban is felhúzott ablak, légkondi és kicserélt pollenszűrő javasolt, ha majd ismét meleg lesz.

Az immunterápiáról már írtam korábban. Aki parlagfű vagy fekete üröm ellen már előző években elkezdte, nyugodtan várhat az idei kezdéssel május-júniusig, még július elején sem késünk el a hivatalos ajánlás szerint. Addig talán rendeződnek a rendelések is :). Fűkeverék ellenes kezelést már el kellett kezdeni, ha esetleg szükség lenne a következő adagra, írjanak nyugodtan, megoldjuk valahogy. Ugyanez igaz a házipor atkák elleni kezelésre is.

Akinek korábban szteroidos orrsprayt írtunk, vagy már bevált antihisztamin tablettája van, a háziorvosuktól tudnak telefonon is kérni „felhőbe fellőtt receptet”, érdemes egyből 3 havi adagot kérni.

És ami a legfontosabb: maradjanak otthon, mossanak kezet, fertőtlenítsenek és szellőztessenek!!!

süti beállítások módosítása