A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

USA ajánlás az orrsövényműtéthez

2015.12.14. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr ajánlás orrsövény orrsövény műtét orrsövény ferdülés

Most jelentettek meg az Otolaryngology - Head and Neck Surgery-ben egy -egyébként free fulltext elérhető- konszenzus ajánlást az orrsövényferdülés kezelésére, amit neves amerikai szakemberek egy kerekasztal keretében állítottak össze. Hasznos, mindenki által jól emészthető, és racionális, itthon is alkalmazható ajánlásról van szó. Én összeszedtem a legfontosabb pontjait, de akit még részletesebben érdekel, a fenti linken az egész ott van.

A főbb megállapítások:

- A CT felesleges az orrsövényműtét megtervezéséhez. Persze plusz információt ad, de maximum az egyéb rhinológiai betegségek (elsősorban a sinusitis) kizárására való, mert orrsövényferdülés esetén a CT nem korrelál okvetlen a panaszokkal, és a deviatio mértéke sem határozható meg vele kifejezetten jól.

- Esetleges társult rhinológiai betegségek, pl. allergiás nátha, vagy krónikus melléküreg-gyulladás esetén is javasolt az orrsövényműtét, még akkor is, ha a fentiek miatt a beteg orrdugulásos panaszai csak részben javulnak a műtét után. Ugyanis az orrsövényműtét segít abban, hogy a krónikus orrnyálkahártya betegségek kezelésére alkalmazható szteroidos orrspray hatákonyabb legyen, jobban bevihető az orr belső felszínére műtét után.

- Műtéttechnikai ajánlások: Az orrsövény megvarrása ténylegesen kiválthatja a tamponálást (hurrá, végre leírták!). Azt is írják, hogy akár külső feltárás is alkalmazható durva ferdeség esetén, illetve az endoszkóp kifejezetten javítja a hátsó részt is érintő ferdeség megoldását. Ez utóbbit jó lenne, ha a műtősnők is olvasnák, mert néha könyörögni kell egy vacak endoszkópért, bár nem korrekt részemről, ha általánosítok, mert ez egyáltalán nem mindenkire igaz.

- Abszolút van létjogosultsága az orrsövényműtéttel párhuzamosan végzett alsó kagyló megkisebbítésnek.

- A kerekasztal résztvevői között nem volt egyetértés abban -ezért nem is fogadták el-, hogy az orrsövényműtét javítja-e a primer horkolást, illetve hatékony-e az OSAS kezelésében. Ugyanakkor később leírják azt, amit én hazai szakemberektől hallottam: azért valamenyit segít az OSAS-ban az orrsövényműtét, mert a CPAP kezelés hatásfokát javítja, ha jobb az orrlégzés

süti beállítások módosítása