a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Algoritmus gyermekek nyaki nyirokcsomó megnagyobbodásának menedzseléséhez

2015.12.10. | drHorváthTamás |

Címkék: nyirokcsomó algoritmus nyak gyermek fül orr gégészet

Múlt héten olvastam egy cikket az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban, amiben skót kollégák bemutatják a saját algoritmusukat, amit a kisgyermekkori nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás kivizsgálására dolgoztak ki. Azt gondoltam érdemes itt is bemutatni ezt a folyamatot. Illetve az algoritmus kapcsán bennem egy kérdés is felvetődött, amire azért nem tudom a választ, mert csak annyiban foglalkozom gyermekekkel, mint egy átlag fül- orr- gégész, de pl. nem dolgoztam soha kifejezetten gyermek fül- orr- gégészeti osztályon.

Szóval az ábra fordítása (vagyis egy kicsit módosítottam/egyszerűsítettem is az eredetin):

peiadtric_cervical_lymph_node_enlargement.jpg

Ami nekem szemet szúrt, hogy az aspirációs cytológia teljesen hiányzik a rendszerből. Ez furcsa, legalábbis felnőttben tilos nyílt biopsziát végezni előzetes szúrás nélkül. Persze a felnőttek annyiban mások, hogy idősebb korban helyi laphámrák áttétet kell kizárni, amit később lehet(ne) uralni egy blokkdisszekcióval. Viszont annak a műtétnek a sikerességét rontja egy előzetes beleoperálás a majdani műtéti területbe. Gondolom mivel gyereknél nem annyira jön szóba lokális, fej-nyaki malignus laphám folyamat, ezáltal később újabb műtét a nyakon, talán ez nem olyan gold standard, mint felnőttekben. A cikkben egyébként azt írják, hogy bár a specificitása elég jó a szúrásnak, de a szenzitivitása nem, ezért nem kifejezetten javasolják, vagyis feleslegesnek ítélik.

Kíváncsi lennék, hogy mi a vélemény a hazai gyermek fül- orr- gégészek részéről. Ha valaki esetleg meg akarja támogatni, vagy támadni ezt az algoritmust, majd a facebook oldalon tudja megtenni (ITT), mert itt egy ideje már kikapcsoltam a kommentelés lehetőségét, elsősorban azért mert túl sokan szerettek volna távdiagnózist kérni tőlem.