A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fájdalomcsillapítás gyermekkori mandulaműtét után - a svéd ajánlás

2015.01.25. | drHorváthTamás |

Címkék: paracetamol mandulaműtét fájdalomcsillapítás diclofenac ibuprofen garat gyermek fül orr gégészet torokmandula ópiátok NSAID

Most jelent meg az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban a svéd ajánlás a gyermekek mandulaműtéte utáni fájdalomcsillapításhoz. Azt javasolják, hogy cox-gátlók (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, NSAID-ok, pl. diclofenac, ibuprofen) és paracetamol kombinációjával érdemes próbálkozni. Azért jó a kettőt kombinálni, mert a paracetamol centrálisan hat, az NSAID-ok meg nem, így nem kompetítorai egymásnak, a túladagolás veszélye és a mellékhatások esélye is csökken. A paracetamolról azt mondják, hogy akkor hat jobban, ha rendszeresen szedik, míg az NSAID-ok alkalmilag hatékonyabbak. Ez talán a paracetamol áttételes, központi hatása miatt lehet, de erre nem tértek ki, szóval ezt most csak tippelem. Az NSAID-ok kapcsán felmerült, hogy fokozzák a vérzés esélyét, de eddig ez nem igazolódott egyértelműen, vagyis az a felállás, hogy vélhetően érdemben nem járulnak hozzá a vérzéshez.

Ha nem elég ez a kombó, akkor szóba jönnek ópiátok, illetve az alfa-2 adrenerg agonista clonidin. Nem tudom, hogy Magyarországon van-e, aki bármelyiket is használná, szerintem nincs, legalábbis én nem hallottam róla (attól még persze lehet). A clonidinről eleve nem hallottam, hogy fájdalomcsillapításra használnánk, pedig pl. a fej-nyaki onkológiában komoly faktor a fájdalomcsillapítás, ott aztán az egész fájdalomcsillapító-spektrum fel van vonultatva. Ami az ópiátokat illeti, legalábbis Svédországban leggyakrabban morfint és oxycodon-t szokás adni. Csak mindkettővel van az a probléma, hogy a gyerekek egy része nem jól metabolizálja, így nem elég hatékonyak, a gyerekek egy kis része pedig túl jól hasznosítja, ezért náluk meg pont veszélyes a potenciális mellékhatások miatt. Ráadául légzésdepresszáns hatásúak is, ami pl. OSAS miatt operált gyerekeknél plusz rizikó. Én mindenesetre nem adnám senkinek mandulaműtét után, főleg nem gyereknek, a tramadol meg eleve nem ajánlott gyermekkorban.

Leépítésről is volt szó: először az opiátokat, utána a clonidin-t, majd a paracetamolt kell abbahagyni, a legvégére maradjon az NSAID. Hát jó. Nálam eleve az első kettő kilőve.

süti beállítások módosítása