A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A vena retromandibularis és egy jó nagy pleomorph adenoma

2015.01.08. | drHorváthTamás |

Címkék: arcideg parotis parotisműtét vena retromandibularis pleomorph adenoma nervus facialis

Csak emlegetni kellett a véna retromandibularist, és sikerült is egy fényképet csinálnom élőben róla egy total parotidectomia kapcsán. A neonzöld nyíl mutat a vénára, a fekete nyilak a nervus facialis ágait jelzik:

retromandibular_vein.jpg

Kicsit megizzadtam a műtét során, mert a pleomorph adenoma természetesen mély lebenyi volt, és magára vette a n. facialis ágait, az egész ideget kifelé nyomta. Mintha egy pókhálót kellett volna lefejteni egy ragacsos labdáról... A lenti képen még csak a felületes lebeny van félig leválasztva, még benn van a tumor, és rajta a fehér ideghálózat:

parotis_tumor.jpg

Maga a tumor óriási volt, előre bement a mandibula ramusa mögé. Mellé raktam egy tűfogót csak a méretek érzékeltetése miatt:

pleomorphic_adenoma.jpg

Persze az ideg most nem működik tökéletesen, mert vongáltuk. Csak úgy lehetett kibányászni a mély lebenyt a tumorral, hogy odébb toszigáltuk, amennyire lehet. De majd helyrejön a funkció.

süti beállítások módosítása