A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Segít-e a nyelvfék oldás a szoptatási nehézségekben?

2014.08.06. | VargaZs |

Címkék: nyelv nyelvfék oldása lenőtt nyelv

A nyelvfék (frenulum linguae) egy kötőszövetes képlet, amely összeköttetést képez a szájfenék és nyelv alsó felszíne között. Lenőtt nyelvről (ankyloglossia) akkor beszélünk, ha ez akadályozza a nyelv különböző irányú mozgásait. A lenőtt nyelv okozhat újszülötteknél, csecsemőknél szoptatási nehézségeket, a nyelv kiöltésének korlátozottságát, beszéd- és nyelési nehezítettséget. Van rá példa, hogy a nyelvfék mindenféle beavatkozás nélkül spontán "fellazul" és a probléma magától megoldódik, más esetekben az elváltozás nem okoz semmilyen panaszt. 
nyelvfék01.jpg
A lenőtt nyelv többféle módon is okozhat szoptatási nehezítettséget, amelynek oka gyakran rejtve marad, vagy későn derül ki. Ha a baba nyelvének mozgásai beszűkültek, akkor nem tud kellően az emlőbimbóhoz csatlakozni, szívni és nyelni. Gyakran a gyermek nem tud megfelelő ideig a mellbimbóhoz csatlakozni, hogy az étkezése teljes legyen, más esetben ugyan sokáig az emlőn marad, anélkül, hogy kellő mennyiségű tejet venne magához, ezért a szoptatás hatékonysága rossz. A lenőtt nyelvű babáknál azt is megfigyelték, hogy vannak, akik csak a tejbelövellés alatt szopnak és a szájukba spriccelő anyatejet lenyelik, de nem folytatják a mellbimbó szívását, amint a tej áramlása lassul.

A legtöbb esetben már születés után vagy csecsemőkorban észleli a gyermekorvos vagy az édesanya a lenőtt nyelv állapotát és egy rövid, helyi érzéstelenítésben végzett bemetszéssel véglegesen megoldható a kezelés. Később, nagyobb gyermekeknél, felnőtteknél már nem ilyen egyszerű a feladat, a nyelv mobilizálása csak plasztikai beavatkozással kivitelezhető.

Egy korábbi blogbejegyzésben már említettük, hogy sajnos a szakirodalomban még mindig nincsenek lefektetve a beavatkozás elvégzésének pontos indikációi és ideje, mindenesetre egy tanulmány szerint a betegek többségénél (86%) pozitív hatása volt a beavatkozásnak.

 

forrás:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tongue-tie/basics/definition/con-20035410

http://santabarbaralactation.com/blog/tongue-tie-what-do-parents-need-know

http://anathakamil.wordpress.com/2011/10/05/tongue-tie-tali-lidah-pendek

süti beállítások módosítása