A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Antibiotikum választás fültőmirigy gyulladás esetén

2013.09.16. | drHorváthTamás |

Címkék: antibiotikum fültőmirigy parotis fültőmirigy gyulladás parotitis

Jó értelemben vett vitába keveredtem egy kollégával minap a parotitis (fültőmirigy gyulladás) kezelését illetően, konkrétan a penicillin-származék vs. valami más antibiotikum volt a megbeszélés tárgya. Saját magam megnyugtatására megnéztem a 2007-es AAO-Pocket Guide to Antimicrobal Therapy könyvet, és ide is idéznék belőle:
"The most common infection is viral mumps. Less common are cytomegalovirus, Coxsackie virus, and Epstein-Barr virus infections. Corticosteroids are occasionally required for these. Bacterial sialadenitis is usually a coagulase positive Staph. aureus infection. Others, less common, include S. pneumoniae, E. coli, Hemophilus influenzae, and oral anaerobes (bacteroides species and peptostreptococcus)."

A könyv szerint az elsőként választandó szerek:
Amoxicillin/klavulánsav
Vagy ampicillin/sulbactam IV
Vagy Nafcillin IV

Második vonalbeliek:
Clindamycin oralisan vagy IV
Vagy első generációs cephalosporinok: cephalexin vagy cefazolin metronidazollal vagy anélkül
Vagy második generációs cephalosporinok: pl. cefuroxime vagy más,  metronidazollal vagy anélkül
Vagy vancomycin IV és metronidazol

Ami valójában érdekes lehet, az az anaerobok jelenléte, hogy a metronidazolt adjuk-e pluszban vagy sem. Próbáltam feltúrni a pubmedet, hogy van-e tünet, ami alapján az anaerobot ki lehet zárni vagy felmerül a gyanú, de nem igazán találtam semmi használhatót. Marad a tenyésztés.

Érdekes lehet még, hogy itt is előjön az amerikaiak szteroid mániája, lásd feljebb a vírusos parotitis kezelését. Én szeretem a szteroidokat, de néha már kicsit sok nekem ez az amerikai tempó. 

süti beállítások módosítása