A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A Streptococcus pyogenes penicillin érzékenységéről

2013.01.12. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mikrobiológia antibiotikum streptococcus streptococcus pyogenes antibiotikum rezisztencia

Ha már szóba került, hogy az egyidejű Moraxella kolonizáció ronthatja a Streptococcusok elleni antibiotikus kezelés effektivitását, gondoltam jobban utánanézek, hogy miként is van az, hogy az egyik legveszélyesebb kórokozó, a Streptococcus pyogenes ellen még mindig abszolút hatékonyak a penicillinszármazékok. Ehhez találtam egy jó összefoglaló cikket, ami egy a kérdéssel foglalkozó 1996-os Rockefeller University szimpózium kivonata. A cikk tehát 17 éves, úgyhogy lehet, hogy azóta van némi fejlemény, viszont nem találtam jobbat, ami ennyire kereken összefoglalta volna a helyzetet.

Amit ez alapján el lehet mondani, hogy az érzékenység fennmaradása természetesen csak idő kérdése, bár a sanszok elég jók, hogy ez a helyzet sokáig ne változzon. Ennek a fő oka talán a géntranszfer útján szerzett rezisztenciában keresendő. Jelentős különbségek vannak az egyes baktériumtípusok génátviteli képessége között, és például a Streptococcus pyogenes a többi baktériummal, akár a Streptococcus pneumoniae-val összehasonlítva is jóval kevésbé hajlamos exogén DNS-t befogadni, tehát nehezebben szerez rezisztenciát okozó géneket. Emellett az is fontos, hogy a penicillin-rezisztens nem pyogenes Streptococcusokban nem a béta-laktamáz a felelős a penicillin-rezisztenciáért, hanem az ún. PBP (penicllin-binding protein) fehérje megváltozott volta. Ezért a pyogenes esetében is ez irányból várható talán változás. Viszont az eddigi kutatások alapján nem kizárt, hogy a pyogenesekben a PBP génje szorosabban kapcsolódik más funkciót betöltő génekhez, vagy legalábbis a PBP hiánya, vagy megváltozott affinitása károsítja a sejtműködést, így PBP mutáció irányba egyelőre nem tud elindulni ez a kórokozó. Reméljük később sem fog tudni, maradjon minden így!

süti beállítások módosítása