Koronavírus (COVID19)

 

Figyelem! A koronavírus (COVID19) járvány idején sokkal nehezebb és járványügyi szempontból kockázatosabb fül- orr- gégészetre eljutni. Emiatt bizonyos fül- orr- gégészeti panaszok kapcsán a betegeknek sokszor maguknak kell eldönteni, hogy mennyire sürgős a problémája, és jó pár dolgot otthon kell megoldaniuk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy kollégáink szakterületüknek megfelelően rendszeresen írnak ilyen jellegű bejegyzéseket, amiket összegyűjtve ide kattintva talál meg:

 

koronavírus

a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A Streptococcus pyogenes penicillin érzékenységéről

2013.01.12. | drHorváthTamás |

Címkék: mikrobiológia antibiotikum streptococcus streptococcus pyogenes antibiotikum rezisztencia

Ha már szóba került, hogy az egyidejű Moraxella kolonizáció ronthatja a Streptococcusok elleni antibiotikus kezelés effektivitását, gondoltam jobban utánanézek, hogy miként is van az, hogy az egyik legveszélyesebb kórokozó, a Streptococcus pyogenes ellen még mindig abszolút hatékonyak a penicillinszármazékok. Ehhez találtam egy jó összefoglaló cikket, ami egy a kérdéssel foglalkozó 1996-os Rockefeller University szimpózium kivonata. A cikk tehát 17 éves, úgyhogy lehet, hogy azóta van némi fejlemény, viszont nem találtam jobbat, ami ennyire kereken összefoglalta volna a helyzetet.

Amit ez alapján el lehet mondani, hogy az érzékenység fennmaradása természetesen csak idő kérdése, bár a sanszok elég jók, hogy ez a helyzet sokáig ne változzon. Ennek a fő oka talán a géntranszfer útján szerzett rezisztenciában keresendő. Jelentős különbségek vannak az egyes baktériumtípusok génátviteli képessége között, és például a Streptococcus pyogenes a többi baktériummal, akár a Streptococcus pneumoniae-val összehasonlítva is jóval kevésbé hajlamos exogén DNS-t befogadni, tehát nehezebben szerez rezisztenciát okozó géneket. Emellett az is fontos, hogy a penicillin-rezisztens nem pyogenes Streptococcusokban nem a béta-laktamáz a felelős a penicillin-rezisztenciáért, hanem az ún. PBP (penicllin-binding protein) fehérje megváltozott volta. Ezért a pyogenes esetében is ez irányból várható talán változás. Viszont az eddigi kutatások alapján nem kizárt, hogy a pyogenesekben a PBP génje szorosabban kapcsolódik más funkciót betöltő génekhez, vagy legalábbis a PBP hiánya, vagy megváltozott affinitása károsítja a sejtműködést, így PBP mutáció irányba egyelőre nem tud elindulni ez a kórokozó. Reméljük később sem fog tudni, maradjon minden így!