A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mi közünk a pneumococcus okozta agyhártyagyulladáshoz?

2012.11.23. | drHorváthTamás |

Címkék: oltás baktérium pneumococcus agyhártyagyulladás meningitis orrgarat streptococcus pneumoniae

A Streptococcus pneumoniae középfül- és melléküreg-gyulladások gyakori kórokozója, és az egyik igazán nagy veszélye az, hogy agyhártyagyulladást is okozhat. A pneumococcus a Neisseria meningitidis mellett a leggyakoribb kórokozó bakteriális agyhártyagyulladásban, és ez a fajta még ma is közel 20%-ban halálos. Ráadásul a túlélők között 30%-ban marad vissza valamilyen tartós neurológiai probléma, pl. percepciós hallásvesztés. Minket, fül- orr- gégészeket annyiban még inkább érint a kérdés, hogy jellemzően az orrgarati pneumococcus kolonizáció az első lépés a meningitishez vezető úton.

A témához találtam egy gondolatébresztő 2002-es Lancet Infectious Diseases cikket. Eszerint úgy néz ki, hogy a pneumococcus esetében egy felszíni kolin kötő fehérje, a Cbp A (choline-binding protein A) az egyik kulcs a folyamat elején. Dominánsan ez felelős az orrgarati kolonizációért, valamint a következő lépésért, az intravascularis invázióért is. Érdekes fricska a természettől, hogy a Cbp A a hámsejteken lévő polimer immunoglobulin kötő fehérjéhez tud kapcsolódni, amely normál esetben pont a kórokozók ellen dolgozik, és antitesteket visz ki a mucosa felszínére. Tehát a folyamat iránya megfordul. Még szerencse, hogy ez elég rossz hatékonysággal történik, ugyanis a népesség 30-50%-ban kolonizálódik pneumococcus az orrgaratban, és jól néznék ki, ha ebből gyakrabban lenne meningitis.

A pneumococcus meningitis a fül- orr- gégészeti "csendes" behatolási kapu mellett szövődményként is megjelenhet. Januárban írtam arról a török tanulmányról, ahol a kollégák arról számoltak be, hogy 4630 idült középfülgyulladásban szenvedő betegből 14-ben alakult ki meningitis. Azt ugyan nem írták, hogy ebből hány volt pneumococcus, de azt igen, hogy a 4 leggyakoribb azonosított baktérium egyike volt.

Tehát a pneumococcus meningitishez sok közünk van. Szerencsére létezik már a pneumococcus ellen oltás, ami többek között ezt a problémát hivatott kezelni. Ugyanakkor egyre több olyan hír érkezik, hogy elkezdtek kiszelektálódni azok a szerotípusok, amik az oltásban nincsenek benne, és a helyzet kezd egy kicsit visszaromlani...