A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

EAONO 2012 live surgery - aranyszabályok

2012.08.30. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülműtét középfül tympanoplastica mastoidectomia nyitott technikás fülműtét

Az EAONO2012 első, bevezető napján élő, kivetítős műtéti bemutatón lehetett részt venni. Ahhoz képest, hogy ez AZ európai fülészeti meeting idén, a műtétek iránti érdeklődés meglehetősen gyér volt, kb. 1/5-ig volt tele egy közepesen nagy előadóterem, és ezzel még lehet, hogy kicsit felül is becsültem a létszámot. Pedig volt minden, centralis perforáció, cholesteatoma, stapedectomia, cochlearis implantáció. Alapvetően nagy, a középfülsebészetet az alapjaiban megrengető újdonságok egyébként nem voltak, ugyanakkor nagy élmény világhírű középfülsebészek műtéteit élőben látni. Ami kifejezetten nagyon hasznos volt, hogy a régi mantrákat hogy adják elő ezek az emberek. A megfogalmazás sokszor annyira célratörő, a lényeget egyszerűen összefoglaló, hogy ezeket nem felejti el az ember később sem.

Ezeket összeszedtem ide, mert tényleg fontosak:

Prof. Milan Profant: Mastoidectomiánál a feltárásnak a mastoidcsúcstól a zygomaticus gyökig kell tartani. Kiindulási helyzetben látni kell a linea temporalist és a Henle-féle tövist. Amíg nincs identifikálva ez a két képlet, nem szabad elkezdeni fúrni.

Prof. Juraj Koval: Akkor váltunk nyitott technikára, ha nem tudjuk megoldani biztonsággal zárt technikával a cholesteatomát. Nincs megnevezhető pont, a lényeg a biztonságos eltávolítás. Kérdéses, nehéz esetben már csak azért sem jó hallócsontpótlást végezni, hogy a rossz hallással jobban presszionáljuk a beteget, hogy legyen jó kontrollt biztosító második szakasz.

Prof. Joachim Müller: Azért kell széles feltárás és  jó rálátás, hogy a váratlan helyzeteket meg tudjuk oldani. Cholesteatoma esetén vigyázni kell az eltávolított incus columellaként történő visszahelyezésével, mert lehet rajta a repedésekben mátrix, és az osteitis is elég gyakori.

Prof. Thomas Somers: mastoidectomiánál rétegről rétegre, nem pedig lukban kell fúrni. Azért kell a széles feltárás, mert csak attól félünk, amit nem látunk. Ha a tegmenen a durát megközelítjük, magasabb frekvencián fog zúgni a fúró.

süti beállítások módosítása