A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Sokkal többször áll migrén a fejfájás hátterében, mint melléküreggyulladás

2011.05.27. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fejfájás homloküreg melléküregek melléküreggyulladás akut

Nemrég találtam egy jó gyermek fül- orr- gégészeti blogot, a Boogordoctor-t, amit a Johns Hopkins-on dolgozó Russel Faust dr. ír. Elsősorban a betegeknek szól a blog, de kolléga szemmel is hasznos követni.

Russel dr. tegnap írt egy tévhit-leleplezés jellegű bejegyzést a fejfájás és a melléküreggyulladás kapcsolatáról. Konkrétan azt írta, hogy a betegek sokkal többször -gyakorlatilag nagyságrendekkel többször- gondolják azt a fejfájásukról, hogy melléküreggyulladás okozza, mint amilyen gyakran tényleg az áll a háttérben. Három tanulmánnyal is alátámasztja ezt a megállapítást.

Például hivatkozik egy "The Sinus, Allergy, and Migraine Study"-ra (SAMS), amelyben 100 olyan önkéntest vizsgáltak ki alaposabban, akinek a fő panasza a fejfájás volt, de maguk a betegek melléküreggyulladásra gyanakodtak. Összesen 3 betegnél igazolódott csak valóban arcüreg- vagy más melléküreggyulladás, mint a fejfájást kiváltó ok, és a végén 52%-kal a migrén lett messze a győztes. Ennél még nagyobb arányú migrén győzelmet hoztak ki egy 2004-es publikációban, ahol ráadásul majdnem 3000 beteget vontak be a kutatásba. Itt 88%-ban mutattak ki végül migrént a háttérben, és a dolog pikantériája, hogy a betegek egy részénél az első orvosi vizsgálatnál is valamilyen melléküreg eredetet valószínűsítettek, és elsőre nem jött szóba a migrén. Végül pedig egy a Mayo Proceedings-ben megjelent review-ra is hivatkozik, ahol egy jó kis diagnosztikus guideline is van a témában.

De miért lehet ilyen gyakran mondjuk homloküreggyulladásnak nézni a migrént? A fő probléma, hogy nagyon sok migrénnél megfigyelhető valamilyen az orrnyálkahártyát is érintő, vegetatív panasz, például orrdugulás, orrfolyás, szaglászavar. Sőt, a fejfájás okozta fokozott könnyezés is részben az orrba ürül a könnycsatornán keresztül. Egyes fejfájások pedig szintén felerősödnek lehajoláskor, pedig ezt is elsősorban melléküreg eredetűnek gondolnánk. Ezek mind félrevezethetik a beteget, és egyből melléküreggyulladásra fogják a panaszt.

Ha például a fejfájás hullámzó vagy visszatérő, és az erősségéhez képest az orrpanaszok nem annyira kifejezettek, akkor tényleg elsősorban migrénre érdemes gondolni. Arcüreg- vagy homloküreggyulladásnál általában nagy mennyiségű sűrű, esetleg kifejezetten gennyes orrváladékozás is jelen van, hőemelkedéssel, lázzal. Legtöbbször nem a fejfájás az első tünet, azt jóval előbb meg szokták előzni az orrpanaszok.

Persze itt is érvényes az, hogy nem okvetlen a betegnek kell tudni eldönteni a kérdést, hanem az orvosnak, de azért az irányokat, lehetőségeket érdemes ismerni a betegeknek is.

süti beállítások módosítása