a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Sokkal többször áll migrén a fejfájás hátterében, mint melléküreggyulladás

2011.05.27. | drHorváthTamás |

Címkék: fejfájás homloküreg melléküregek melléküreggyulladás akut

Nemrég találtam egy jó gyermek fül- orr- gégészeti blogot, a Boogordoctor-t, amit a Johns Hopkins-on dolgozó Russel Faust dr. ír. Elsősorban a betegeknek szól a blog, de kolléga szemmel is hasznos követni.

Russel dr. tegnap írt egy tévhit-leleplezés jellegű bejegyzést a fejfájás és a melléküreggyulladás kapcsolatáról. Konkrétan azt írta, hogy a betegek sokkal többször -gyakorlatilag nagyságrendekkel többször- gondolják azt a fejfájásukról, hogy melléküreggyulladás okozza, mint amilyen gyakran tényleg az áll a háttérben. Három tanulmánnyal is alátámasztja ezt a megállapítást.

Például hivatkozik egy "The Sinus, Allergy, and Migraine Study"-ra (SAMS), amelyben 100 olyan önkéntest vizsgáltak ki alaposabban, akinek a fő panasza a fejfájás volt, de maguk a betegek melléküreggyulladásra gyanakodtak. Összesen 3 betegnél igazolódott csak valóban arcüreg- vagy más melléküreggyulladás, mint a fejfájást kiváltó ok, és a végén 52%-kal a migrén lett messze a győztes. Ennél még nagyobb arányú migrén győzelmet hoztak ki egy 2004-es publikációban, ahol ráadásul majdnem 3000 beteget vontak be a kutatásba. Itt 88%-ban mutattak ki végül migrént a háttérben, és a dolog pikantériája, hogy a betegek egy részénél az első orvosi vizsgálatnál is valamilyen melléküreg eredetet valószínűsítettek, és elsőre nem jött szóba a migrén. Végül pedig egy a Mayo Proceedings-ben megjelent review-ra is hivatkozik, ahol egy jó kis diagnosztikus guideline is van a témában.

De miért lehet ilyen gyakran mondjuk homloküreggyulladásnak nézni a migrént? A fő probléma, hogy nagyon sok migrénnél megfigyelhető valamilyen az orrnyálkahártyát is érintő, vegetatív panasz, például orrdugulás, orrfolyás, szaglászavar. Sőt, a fejfájás okozta fokozott könnyezés is részben az orrba ürül a könnycsatornán keresztül. Egyes fejfájások pedig szintén felerősödnek lehajoláskor, pedig ezt is elsősorban melléküreg eredetűnek gondolnánk. Ezek mind félrevezethetik a beteget, és egyből melléküreggyulladásra fogják a panaszt.

Ha például a fejfájás hullámzó vagy visszatérő, és az erősségéhez képest az orrpanaszok nem annyira kifejezettek, akkor tényleg elsősorban migrénre érdemes gondolni. Arcüreg- vagy homloküreggyulladásnál általában nagy mennyiségű sűrű, esetleg kifejezetten gennyes orrváladékozás is jelen van, hőemelkedéssel, lázzal. Legtöbbször nem a fejfájás az első tünet, azt jóval előbb meg szokták előzni az orrpanaszok.

Persze itt is érvényes az, hogy nem okvetlen a betegnek kell tudni eldönteni a kérdést, hanem az orvosnak, de azért az irányokat, lehetőségeket érdemes ismerni a betegeknek is.