A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hangszalagpolip

2010.04.13. | drHorváthTamás |

Címkék: köhögés gége hangszalag foniátria betegségekről részletesebben hangszalagcsomó

 

A hangszalagpolip egy eléggé közismert fogalom, azonban annyira talán nem gyakori, mint amennyire ismert. Jellegét illetően hasonlít az orrpoliphoz: ez is egy lágy növedéke a hámnak.


A széleskörű ismertsége ellenére a hangszalagpolip körül azért még vannak kérdések. Például az, hogy egyáltalán mi is a hangszalagpolip. Az biztos, hogy jóindulatú elváltozás, de míg egyes tankönyvek kifejezetten a jóindulatú daganatok közé sorolják őket, addig mások a nem daganatos megbetegedések között tartják számon. Felmerült az is, hogy a hangszalag polip a Reinke ödéma egyik megjelenési formája. Ebbe az elméletbe passzol, hogy a szövettana alapján nagy hasonlóságot mutat a hangszalagcsomóval, kifejezett szövetközi vizenyő figyelhető meg a polipokban.


Egyértelműen gyakrabban alakul ki a hangjukat profi szinten használóknál, így a tanároknál, énekeseknél, előadóknál. Rekedtséget okoz, esetleg köhögést, vagy akár idegentestérzést is a torokban. A kezelése elsősorban műtéti eltávolítást jelent, de kisebb elváltozások esetén foniátriai kezelés, esetleg szteroidos inhaláció regressziót okozhat.

(képforrás: http://www.wiki.uiowa.edu/)

süti beállítások módosítása