A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Alvási apnoés a gyermekem?

2009.11.24. | HRobert |

Címkék: alvás alvászavar horkolás mandulaműtét garat obstruktív alvási apnoe garatelzáródás alvásvizsgálat gyermek fül orr gégészet

A cikk Caleb történetét ismerteti, akinek hangos, horkoló légzését 2 éves korában észlelték először a szülei. Akkor kezdtek csak jobban aggódni gyermekük miatt, amikor a horkolás közben fuldoklásra is figyelmesek lettek. A fiú 9 éves korára túlsúlyossá vált, melyen a rendszeres testmozgás sem segített, sőt, a fáradékonyság miatt sportolni sem tudott komolyabban. Reggelente már a cipő felhúzása is komoly erőfeszítésébe került.
Alvásvizsgálatra került sor, melynek során alvási apnoét állapítottak meg. A sebész eltávolította Caleb manduláit. A horkolás és sok egyéb panasz ezt követően megszűnt.
Ha gyermeke alvási apnoe tüneteit mutatja, forduljon a gyermekorvosához, tanácsolják a cikk írói, ugyanis az alvási apnoe nappali fáradtságot és iskolai viselkedési zavarokat okozhat. A Chest egyik cikke szerint a hangosan horkoló gyermekek körében kétszer olyan gyakori a tanulási probléma. Egy rossz alvás után a gyermekek nappali tevékenységét hiperaktivitás és figyelemhiányos állapot jellemzi. Az alvási apnoe növekedésbeli elmaradással és kardiovaszkuláris betegségekkel is kapcsolatban lehet.
Az alvási apnoe gyermekkorban jellegzetes tünetei:
- hangos, rendszeres horkolás
- légzéskihagyások, fuldoklás éjszaka
- nyugtalan alvás, abnormális testpozíció (fejpozíció) alvás alatt.
- erős éjszakai izzadás
- viselkedési, iskolai és szociális problémák a gyermekkel
- nehéz ébreszthetőség reggel
- fejfájás, főleg a reggeli órákban
- irritált, agitált, agresszív állapot
- elbóbiskolások napközben
- jellemző a szájon át légzés és az orrhangú beszéd

Bővebb info angol nyelven a gyermekkori alvási apnoéról itt

 

süti beállítások módosítása