A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Alvási apnoe és cukorbetegség

2009.11.20. | HRobert |

Címkék: cukorbetegség alvászavar diagnosztika horkolás obstruktív alvási apnoe alvásvizsgálat


Az éjszakai légzészavar és nappali aluszékonyság kapcsolata közismert. Egy új, Kanadai tanulmány szerint a nappali aluszékonysággal is küzdő súlyos alvási apnoésok körében a cukorbetegség kockázata a 2-3 szorost is elérheti. Dr. Willis H. Tsai (Rockview kórház, Calgary) szerint az alvásfragmentáció úgy tűnik, független rizikótényezője a diabetesnek. Az alvási apnoés betegekben a garat lágyszövetei periódikusan elzáródnak és megnyílnak alvás alatt légzésszüneteket és alacsony alvásminőséget (alvásfragmentációt) generálva. Ez gyakran napközbeni fáradtságot okoz.
Tsai és munkatársai 1346 férfin és 803 nőn végeztek alvásvizsgálatot. A betegek átlagéletkora 50 év volt. A kiértékelés során a páciensek 25%-a bizonyult súlyos alvási apnoésnak (AHI érték 30 felett), 21%-nak nem volt alvás alatti légzészavara (AHI érték 5 alatt). A fennmaradó hányad az enyhe-középsúlyos alvási apnoe volt. A résztvevők 8%-a volt cukorbeteg, ami halmozódott a súlyos alvási apnoés betegek között, különösen, ha a nappali aluszékonyság, mint panasz is jelen volt.
Rég ismert, hogy az alvási apnoe fokozza a szívbetegségek és a halál kockázatát, nemrégiben mutatták ki, hogy összefüggés lehet az alvási apnoe és insulin rezisztencia között is, ami pedig a cukorbetegség előhírnöke.

süti beállítások módosítása