A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mit szabad enni-inni, és mit nem mandulaműtét után?

2009.05.18. | drHorváthTamás | 6 komment

Címkék: tanácsok mandulaműtét garat torokmandula

 

Legendák keringenek arról, hogy milyen ételeket és italokat szabad/kell/tilos enni mandulaműtét után. A műtétet követő időszakban két fő szempontot kell szem előtt tartani, ami az étkezést is befolyásolja:
- a műtét után kb. 2 hét kell, hogy ismét ép nyálkahártya borítsa a mandulák helyét
- az idő előtti lepedékleválás akár életveszélyes vérzést okozhat

Italok:
Első és talán legfontosabb szabály: nagyon sokat kell inni! Egy felnőtt embernek naponta 3-4 liter folyadékot meg kell innia, nagy melegben még ennél is jóval többet. Ez azért fontos, hogy a seben lévő lepedék mindig nedves maradjon. Ha kiszárad, akkor idő előtt leválhat, ezáltal vérzést okozhat. Legjobb a semleges italok fogyasztása: szénsavmentes ásványvíz vagy tea. Kerülni kell a forró italokat, mert a hő helyi értágulatot okozhat, ezért megnöveli a vérzés veszélyét. Szintén kerülni kell a savas italokat (pl. citromlé), mert csípheti a sebet. A hideg italok viszont csökkenthetik a fájdalmat, ezért jók.

Ételek:
Bár nem konkrét ételre vonatkozik az első szabály, de nagyon fontos: sokat kell rágni! A rágás fokozza a nyáltermelést, ami szintén a lepedék idő előtti leválása ellen hat. Kerülni kell a száraz, karcoló ételeket, mivel azok megsérthetik a sebágyat! Tehát a pirítós, száraz keksz tilos! Inkább törekedni kell a pépesebb, puhább ételek fogyasztására. A jégkrém, fagyi, a hűtő hatása miatt jó. Viszont szintén tartózkodni kell a piros levű gyümölcsöktől, zöldségektől, nehogy egy esetleges vérzés elkerülje a figyelmünket a szájban lévő piros folyadék miatt. Ami tehát biztosan jó a gyógyulási szakban: tejbegríz, joghurtok, főzelékek, krumplipüré. Sajnos a műtétet követő két hét nem a gasztronómiáról szól...

 

süti beállítások módosítása