A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Podcast adás a fej-nyak rákszűrésről

2023.11.24. | drHorváthTamás |

Címkék: podcast onkológia gégerák szájüregi rák garatrák

Eddig nem írtam arról itt a blogon, hogy létezik a Magyar Fül- Orr- Gége és Fej- Nyaksebész Orvosok Egyesületének (MFOE) is egy podcast csatornája, mert ez elsősorban a kollégáknak, és nem annyira a nyilvánosságnak szánt felület, nagyon szakmai. Most viszont egy nagyon fontos témában vettünk fel egy podcast adást, konkrétan a fej-nyak rákszűrésről laikusoknak is érthető formában, és jó lenne, ha ez a dolog nagyobb nyilvánosságot kapna.

Ugyanis a fej-nyaki rosszindulatú daganatok,  a szájüregi-, a garat, a gége-, és az algarati rák lassan leelőz számos, jobban ismert daganatfajtát, gyakoribb, illetve "halálosabb", mint a melanoma vagy a méhnyakrák. Ráadásul Magyarország sajnos dobogós helyezett a világranglistán, az előfordulásban, és a halálozásban is. Persze van a klasszikus rizikócsoport, a dohányzók, alkoholfogyasztók, de sajnos a HPV miatt ma már senki sincs garantált biztonságban. Viszont ezekhez a betegségekhez képest a fej-nyak rákszűrés sokkal lassabban indult be, de legalább most már létezik. Mit is jelent a fej-nyak rákszűrés, mennyire hatékony, ezen a vonalon hazánkban mi a helyzet? Ezekre ad választ dr. Dános Kornél, a Semmelweis Egyetem Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika adjunktusa, fej-nyaki onkológusa, a hazai fej-nyak rákszűrés élharcosa. Az adásban szó esik egy friss, az eddigi nemzetközi fej-nyak rákszűrések eredményeit összegző cikkről (Methods, Detection Rates, and Survival Outcomes of Screening for Head and Neck Cancers), ami alátámasztja a szűrés hatékonyságát a rizikócsoportban.

Az adás itt hallgatható meg:

spotify_2.jpg

Remélem minél több helyre eljut az üzenet!

A porc jobb graft dobhártyapótlásra, mint a fascia, RCT-k metaanalízise alapján

2023.11.17. | drHorváthTamás |

Címkék: fül porc dobhártya tympanoplastica dobhártya perforáció fascia lebeny

(Ehhez a poszthoz is a Canva-val rajzoltattam képet. Jó mi?)

Most jelent meg az eddigi legmagasabb evidenciaszintű kutatás, amiben a temporalis fascia és a porc graftot hasonlították össze primer, I-es típusú tympanoplastica során a perforáció zárás sikeressége szempontjából (Comparison of temporalis muscle fascia and cartilage grafts for primary type 1 tympanoplasty: a meta-analysis of randomized controlled trials). Azaz az összes eddig a témában publikált prospektív vizsgálatból szintetizáltak egy metaanalízist, hogy melyik a jobb lebeny. Fontos, legalábbis én első blikkre benéztem a címet, tehát nem porchártya, hanem PORC.

Kizárólag RCT-kből tudtak csinálni egy nagy adatbázist, tehát tényleg magas evidenciaszintű cucc. Több, mint ezer beteg adataiból született meg a végső vélemény, de azért van ám némi játék a számokkal, mert az eredmények rész így kezdődik: "Graft success was measured in seventeen trials (n = 1233). Three trials (n = 160) were excluded, because they did not specify the follow-up point [14, 17, 18].". Mindegy, a lényeg, hogy ezek mind összehasonlító kutatások végső soron összesen tényleg ezernél is több beteggel, amikben a porcot és a fasciát hasonlították össze 2 random generált csoportban. Kizárólag 1-es típusú tympanoplasticát vettek be, tehát a cholesteatomát és hallócsontláncolati problémával társult perforációt kizárták. Ugyanakkor mind endoszkópos, mind mikroszkópos műtétes kutatások is belekerültek. Talán ez a fajta heterogenitás nem akkora probléma, ha adott kutatásban, mindkét csoportnál ugyanaz volt a technika. Szintén nem számított, hogy teljes vastagságú, vagy elvékonyított porcot használtak, aminek inkább audiológiai szempontból van jelentősége. Vagyis lehetett volna, mert lejjebb majd látjuk, hogy talán nincs is jelentősége.

És akkor az eredmények: Rövid távon, pár hetes, és pár hónapos utánkövetéssel nincs különbség a két graft típus között sikeresség szempontjából, azonban 1 éves kontrollon szignifikánsan jobb a porc (odds ratio= 2,24), 2 éves kontrollon pedig még inkább stabilabbnak tűnik (OR= 2,96). Azaz a fascia esetén nagyobb a reperforáció esélye. Eközben ami a hallásjavulást illeti, az ABG változásban nem volt különbség a 2 graft között 6 hét és 1 év vonatkozásában. Vagyis szignifikáns különbség nem, bár a fascia eleinte jobb, ugyanakkor hosszú távon kiegyenlítődött, legalábbis csökkent a(z amúgy sem nagy) különbség. Mindehhez még az is jön, hogy szövődményt szignifikánsan többször jelentettek a fascia csoportnál, amit árnyal, hogy a graft failure-t is szövődménynek veszik. Tehát ha egyszer ritkábban reperforál a porc (vagyis marad reziduális perforáció), akkor valójában ugyanazt a patront kétszer is ellövik, tehát a (valós) szövődmény kérdésben nincs különbség. Ezt a megbeszélésben be is vallják: "Excluding graft failure as a complication, the pooled odds ratio revealed that complication rates were similar between the two grafts." Ezen túlmenő egyéb (valódi) szövődmény összesen 14 esetben fordul elő a több, mint 1000 beteg esetén, amiből nem lehet levonni következtetést. Talán a limitációkat érdemes kiemelni még, mert az befolyásolja az eredmények értékelését. Egyrészt ugyan sok beteg került a metaanalízisbe, de olyan kutatásokból, amik között volt jópár alacsony elemszámú is. Emellett pl. a perforáció mérete is meghatározó tényező lehet, de erre vonatkozó konkrét következtetésre a nem elégséges mennyiségű adat miatt nem volt lehetőség.

Több ok miatt is érdekes szerintem ez a kutatás. Egyrészt bár logikus, hogy a porc stabilabb, de most ez igazolást nyert. Másrészt a stabilabb volta ellenére a legtöbb centrumban mégis ritkábban használják a porcot, mint a fasciát. Btw én is ritkábban használok porcot I-es típusú tympanoplasticához. Ennek szerintem legalább 2 oka van. Az egyik, hogy macerásabb, hosszabb idő kivenni, megformálni. Egy retroauricularis vagy egy endauralis metszésből gyakorlott kézben kb. 3 perc temporalis fascia graftot venni, a porchoz ehhez képest sokkal több idő kell. Mert vagy külön metszést kell ejteni a traguson, vagy retroauricularis metszés esetén a cavum conchae-hoz hozzá kell férni további preparálással, plusz még a kivett porcot formálni kell, esetleg vékonyítani. Ezek 15-20 perces mutatványok, szóval időt lehet spórolni a fasciával. Másrészt fasciából akár egy lábtörlőnyi lebenyt is lehet venni, illetve akár több műtétre is elég. A porcból kevesebb van, bár egyébként nem zsugorodik, nem kell akkora graft. Ami még fontos, hogy audiológiailag rosszabbat gondolunk a porcról, ugyanakkor ezt most pont ez a metaanalízis megcáfolta, bár ehhez lehet, hogy Hüttenbrink professzoréknak lenne 1-2 szava.

Mint feljebb írtam, én szintén nem annyira gyakran használok porcot, legalábbis első műtét esetén, sima perforációhoz, pedig egyébként szeretem. Mert van pár dolog, amikre viszont nekem nagyon bevált:
- revíziós műtétek
- cholesteatoma végén rekonstrukció
- nagy (subtotalis) perforációk
- masszívan folyós fül
De a fentiek kapcsán megfontolom, hogy ne használjam-e többször.

Carcinoma kialakulásnak esélye pleomorph adenoma talaján

2023.10.20. | drHorváthTamás |

Címkék: onkológia parotis pleomorph adenoma malignizálódás

parotid_tumor.jpg

 

Kezdjük a fun fact részével, a mesterséges intelligencia képgenerátor (jelen esetben a Canva) a fenti ábrát hallucinálja "parotid tumor" kulcsszóra. A jobb oldali kis képsor nekem a fő rejtély, de a nagy fej is elég bizarr. Zárójel bezárva.

A pleomorph adenoma a nyálmirigyek, elsősorban a parotis leggyakoribb valódi jóindulatú tumora (mert ugye a Warthin nem is daganat). A pleomorph adenoma egyik kellemetlen tulajdonsága, hogy rosszindulatú daganattá tud átalakulni a betegek egy részében. Erről mindenképpen fel kell világosítsuk a pácienseket, mikor kiderül, hogy mivel állunk szemben. A kérdés csak az, hogy ez mekkora rizikó, mennyire kell ettől félnie a betegnek.

Miután pár napon belül 2 pleomorph adenomát is operáltam, realizáltam, hogy csak azt tudom, hogy ritkán fordul elő a malignizálódás, pár százalékban, de pontosabb adatot is jó lenne, illene tudnom. Úgyhogy feltúrtam ennek kapcsán a szakirodalmat. Nem sok releváns info van, konkrétan 4 cikket találtam, de azok elég jó újságokban jelentek meg (pl. Head & Neck). Persze lehet, hogy egy systematic review többet adna ki, mindenesetre a pubmed "similar articles" funkciója kb. ezt tudta. Azért nehéz egyébként pontosan nyilatkozni az ügyben, mert csak úgy lehetne hiteles adatokhoz jutni, ha mondjuk több száz (több ezer) pleomorph adenomás beteget követnénk évtizedekig kezelés nélkül. Csak hát ezt nem lehet, mert egyrészt nincs ennyi beteg, másrészt nem etikus, mert azon kívül, hogy idővel egyre nagyobb lesz a tumor, és a beteget a dudor zavarja a füle előtt/alatt, még azt is tudjuk ugyebár, hogy rosszindulatúvá válhat ez az eredetileg jóindulatú elváltozás. Ezért ha felfedezzük, hogy ilyen daganata van a betegnek, akkor kivesszük. Így viszont nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mekkora is a rosszindulatú transzformáció rizikója, mert hogy menet közben kivettük. Ez az orvostudomány klasszikus csapdája. Így főleg a megműtött, de kiújult daganatos betegekből nyerhető adat, vagy azokból, akik visszautasítják a kezelést. De ezekből kevés van, meg aki pl. visszautasítja a kezelést, az kontrollra sem biztos, hogy mondjuk évente el fog jönni.

De elég a hosszú pettingből, jöjjennek akkor azok a cikkek, amikből idevágó info nyerhető ki:

- Risk of Carcinoma in Pleomorphic Adenomas of the Parotid: Ez egy 260 beteget felölelő kutatás volt, itt 3,2 % a kalkulált malignizálódási ráta. A tumor mérete, valamint a beteg életkora számított rizikófaktornak a rosszindulatú átalakulás szempontjából. Viszont nem lett rizikótényező az, hogy mióta hordozta a beteg a parotisában a tumort.

- Salivary gland pleomorphic adenoma in the Netherlands: A nationwide observational study of primary tumor incidence, malignant transformation, recurrence, and risk factors for recurrence: Ez egy több ezer (3.500) főt feldolgozó nagy holland kutatás. Itt csak 0,15 % malignizálódási rátát igazoltak, viszont a rekurrens tumoroknál ez az arány felment 3,2 %-ra.

- Pleomorphic adenoma of the parotid gland 1985-2010: A Danish nationwide study of incidence, recurrence rate, and malignant transformation: Ez meg egy dán kutatás, 3,3%-ban alakult ki a recurrens pleomorph adenomában carcinoma. Zárójeles megjegyzés: Ezért is szeretem az északi népeket, mert úgy gondozzák az adataikat, mintha az életük múlna rajta. Ja, végül is igen, igazuk van, az életük is ezen múlik....

- Recurrent pleomorphic adenoma of the parotid gland: A population-based study with emphasis on re-recurrence and malignant transformation) Ez egy kínai ügy, itt csak a kiújult pleomorph adenomákat nézték, amiből volt 168 (hát elég nagy az ország, van ennyi beteg). A többször is kiújuló pleomorph adenomák esetében 15,48% a malignus átalakulás 

A fentiek alapján tehát nem lehet pontosan megmondani a malignizálódás esélyét, de a 3% környéki adat rendre visszatér a kutatásokban. Ugyanakkor ezek főleg a kiújuló pleomorph adenomákra vonatkoztatott számok, amik egy másik összefüggésre mutatnak rá: nem is biztos, hogy a primer esetekben a malignizálódás esélye a fő kérdés, hanem hogy elsőre jól tudjuk-e kivenni. Ha recidíva van, akkor megjelenik a malignitás potenciális szelleme. Ha pedig többször kiújul, akkor az utolsó, kínai cikk szerint egyre nő a malignitás esélye. Szóval elsőre kell jól kivenni, talán ez a legfontosabb.

Illetve az pedig egy külön pszichológiai-filozófiai kérdés, hogy vajon a beteg szempontjából, a döntéseire vonatkozóan, hol a határ, milyen malignizálódási rátánál? Nyilván az nem mindegy, hogy 1% vagy 50% az esély, de vajon különbség-e, ha 3% vagy ha 15%? Nem biztos, de az jó, ha mi valahova be tudjuk lőni az esélyeket.

VI. Budapesti Mikrosebészeti Fülkurzus

2023.10.06. | drHorváthTamás |

Címkék: tanfolyam fül fülműtét

Tanfolyamszezon van. Alighogy hazaértem a piacenzai skull base kurzusról, pár nappal később már kezdődött is a 6. Budapesti Mikrosebészeti Fülkurzus. Újdonság, hogy idén a tanfolyam szervezésének oroszlánrésze Kecskeméti Nórira hárult, aki tökéletesen helytállt producer szerepben is :). Értelemszerűen Polony Gábor adta, adja az elsődleges szakmai hátteret, végezte a bemutatóműtéteket, mellette Nóri, Grimm András és Székely Laci szárnysegédkezett, meg hát nyilván a SE Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika műtője, dolgozói, a szponzorok, és persze Tamás professzor úr, mint a legfőbb házigazda. Mi pedig Liktor főorvos úrral elegánsan, mint a Muppet show 2 öregje, a páholyból osztottuk az észt.

A séma tavalyhoz képest nem változott: délelőtt előadások, live surgery, délután kadaver disszekció, közben műtéti videók, és hozott esetek megbeszélése. Ennek kapcsán volt egy érdekes jelenség. A résztvevők közül többen is úgy vezették fel, hogy hát sajnálják, de "csak egy egyszerű" esetet hoztak. Ami azért vicces, mert mindegyik eset kapcsán eszünkbe jutott egy csomó olyan vonatkozás, dolog, vitatott vagy alternatív szakmai álláspont, nomenklaturális kérdés, amit fontosnak gondoltunk megtárgyalni. Szóval ne legyetek kishitűek, minden eset jó eset! Még ha valaki egy közönséges mezei perforáció zárást is hoz, mint bemutatandó esetet, arról is eszünkbe fognak jutni fontos momentumok, ha más nem, fülsebészeti történelmi érdekességek.

2023_10_06_12_33_microsoft_lens.jpeg

Idén jellemzően, kevés kivételtől eltekintve olyanok jöttek, akik még a fülsebészeti karrierjük elején vannak. Többen közülük maguktól is beszámoltak ugyanarról az érzésről, amit én is ismerek: egy ilyen kurzus egyszerre nagyon jó, inspiráló, rengeteg dolgot ért meg az ember, ugyanakkor kicsit rémisztő is, hogy még így is mennyi minden van, amit meg kell érteni. Ez a természetes tanulási folyamat, tudjuk, hogy milyen. Én például a múlt héten éltem át a koponyaalapi kurzuson :). Az lenne a fura, ha nem ilyen lenne. Egy tanfolyam-sokk után idő kell, hogy leülepedjenek a dolgok. Aztán jövőre, vagy 2 év múlva megint el kell menni egy fültanfolyamra, ide, vagy Pécsre, és akkor már egy másik szinten fogja átélni az illető ugyanezt, utána megint, illetve külföldre, stb. Közben pedig nézni kell, bele kell folyni, szisztematikusan, lépésről lépésre, ahogy Kecskeméti Nóri összefoglaló, take home message-es, utolsó előadásában is le volt írva.

Végül meg kell említeni a pogácsát :). Na az is rohadt jó volt, meg a kurzusvacsora a Vakvarjúban. Még reggel is refluxom volt. Jövőre folyt.köv.!

A nagy Gruppo Otologico kaland II. - Oldalsó koponyaalapi sebészet kurzus

2023.09.29. | drHorváthTamás |

Címkék: tanfolyam fül cholesteatoma akusztikus neurinoma koponya alapi sebészet oldalsó koponyaalapi sebészet subtotalis petrosectomia infratemporal fossa A translabyrinth approach

img-5035.jpg

 

Amikor szűk 2 éve egy 3 hetes observership-et töltöttem a Gruppo Otologico-ban, azzal zártam a beszámolómat, hogy nagyon remélem, hogy egyszer majd vissza tudok jönni az oldalsó koponyaalapi sebészet Mekkájába (A nagy Gruppo Otologico kaland). Hát ez aztán egy olyan ingerré vált, hogy amint lehetett, beneveztem magam ide egy egyhetes oldalsó koponyaalapi sebészeti kurzusra, amit évente kétszer rendeznek, és ez ért véget most.

Mit mondjak, ez a kurzus is olyan hardcore volt, mint amilyen az intézmény, élén a téma pápájával, Sanna professzorral. A mai, utolsó, pénteki napot leszámítva minden nap reggel 8-tól este 7-ig, fél 8-ig ment a program. Naponta egy darab kávészünet volt hirdetve, de azt is legtöbbször lespórolták, az idő alatt is vagy műtét ment, vagy előadás. Félórás volt az ebédszünet, de az ebédet meg odahozták helybe, dobozból gyorsan kellett enni az előadóban, mert indult a délutáni program, vagy még/már ment közben a live surgery. Viszont a bulizást is teljes erőbedobással csinálják :). Szerda este rendezték a kurzusvacsorát, amire én azt vártam, hogy egy szolid bájolgás lesz, aztán gyorsan mindenkit hazaküldenek. De nem, fergetegparti lett, ennek megfelelően csütörtökön alig bírtam felkelni.

Kétségtelen, hogy nem kávézni meg kényelmes evésért jöttem ide, és láthatóan ugyanígy volt ezzel a másik 19 résztvevő, akik Japánból, Brazíliából, Indiából, Kolumbiából, Spanyolországból, Marokkóból, Németországból, meg még ki tudja honnan jöttek, hogy lássák a Mestert és tanítványait. Senki sem tiltakozott látványosan, hogy napi 11 órára nyomtak bele minket az oldalsó koponyaalapi sebészetbe, és levegőért sem nagyon engedtek ezalatt feljönni. Egyrészt, ha Sanna prof megmond valamit, akkor az meg van mondva :), ha elmarad a kávészünet, akkor elmarad, kész. Másrészt mindenki tudja, hogy ilyen töménységben, ilyen magas szintű, ilyen magabiztos tudással sehol sem találkozik a világban lateral skull base ügyben, szóval örül, ha itt lehet, és próbál kifacsarni mindent a lehetőségből.

img-4981.jpg

 

Az elvárt szint is más volt. A csontlaborban is csak akkor kezdtek el foglalkozni valakivel, mikor már ki volt dolgozva a saccus endolymphaticus, teljesen szkeletonizálva volt a labyrinthblokk, vagy mondjuk a facialis fel volt szabadítva. Úgy voltak vele, hogy minimum addig nyilván úgyis tudjuk. Én azt gondolom magamról, hogy kezdek elfogadhatóan fúrni, bár nyilván messze vagyok még az elképzelt célomtól, és pláne felülről, a középső skála felől még szoknom kell az anatómiát. De mire este a csontomon megcsináltam mindent (carotis, fossa jugularis, kisagy-híd szöglet, piramiscsúcs feltárva), addig a mellettem ülő japán srác már rég összepakolt és hazament, neki ehhez elég volt 2 óra, másnap pedig ugyanennyi idő alatt csinált meg egy infratemporal fossa A-t... Az ember már csak ezért se másokhoz, hanem a korábbi énjéhez próbálja hasonlítani magát. Olyan típusfeltárásokat adtak feladatnak, mint extended translabyrinth approach, infratemporal fossa A-B, transotic és transcochlear approach, middle cranial fossa approach, stb., ehhez volt fejenként 2 temporalis csont és egy preparált fél fej, szóval volt min dolgozni.

Délelőtt előadások voltak (anatómia, pars petrosa cholesteatomák, paraganglioma, akusztikus neurinoma, malignus tumorok, arcideg menedzsment, stb.), és live surgery, valamint régebbi tutorial videók, később délután pedig 3-4 óra fúrás. Pl. az első nap a live surgery úgy indult, hogy mindhárom műtőben parallel skull base műtét ment, az egyikben egy a carotis horizontalis szakaszát elérő, a belső hallóvezetőbe törő supralabyrinth pars petrosa cholesteatoma, a másikban extended translabyrinth feltárásból akusztikus neurinoma, a harmadikban pedig egy liquorfolyós betegnek subtotalis petrosectomia. A Gruppo Otologico csapatán kívül egyébként voltak még nagy nevű tutorok, előadók, pl. Miguel Aristegui, Essam Salah, és Jacques Magnan professzorok. Igen, AZ A Jacques Magnan. A helyiek pedig nagyon segítőkészek, ezt már a múltkor is megtapasztaltam. Látszik, hogy mindannyian kenik-vágják a dolgot, elméletben is, és gyakorlatban is tökéletesen otthon vannak. Legalább 30-40 kérdésem volt (itthonról komplett kérdés listát vittem, de helyben még több merült fel), és mindenre választ kaptam. Nagyon sok "aha!" élményem volt, jó sok puzzle darab a helyére került. Bónusznak pedig mindenki kapott egy könyvet is:

img-4835.jpg

Hihetetlenül jó ez a kurzus, mindenkinek ajánlom. Hátránya, hogy finoman szólva sem olcsó, és érdemes 1 évre előre bejelentkezni. Illetve bár a lateral skull base más koncepcióban utazik, mint a középfülsebészet, azért feltételez egy előrehaladottabb fülsebészeti alaptudást. Szóval annak igazán hasznos, aki a fülben már valamennyire otthon van.

Fül- orr- gégészeti híradó #10

2023.09.14. | drHorváthTamás |

Címkék: orr általános fül orr gégészet

ent_tv.jpg

Nagyon kellett már ez a fül- orr- gégészeti híradó, mert azon túl, hogy régen volt az előző (tavasszal), most különösen erős és jó cikkek jelentek meg. Persze, ez a rovat a jó cikkekről szól, de most ha valaki végigfutja a lenti listát, rájön, hogy miért írom, hogy tényleg erős a mezőny.

Valahogy úgy alakult, hogy most túlsúlyban vannak a rhinológiai kutatások, ennek hátterében az is áll, hogy elkezdtek beérni és jönni a biológiai terápiával kapcsolatos tapasztalatok. Elő is kerül a "real life" és a "real world" kifejezés a cikkekben, ami azt jelzi, hogy a túlzottan homogenizáló, nagyon experimentális környezetre épülő adatszerzésnek is megvannak a hátrányai. Ha valamit kísérletesen jónak találunk, illik a való életben is igazolni.

Az orros dolgokon túl azért van sok minden más is, gyakori kérdések, pl. tonsillectomiás cikkek, OSAS, némi onkológia, vagy videójátékok a vestibularis rehabilitációra is. Ezek, és még sok minden más lejjebb:

The “real life” efficacy of dupilumab is independent of initial polyp size and concomitant steroids in CRSwNP

Evaluation of Guidelines For Tonsillectomy in Adults With Recurrent Acute Tonsillitis

A Life Without Smell: Olfactory Function in People Working in Odorless Rooms

Influence of Prior Endoscopic Sinus Surgery Extent on Dupilumab Effectiveness in CRSwNP Patients

Superior canal dehiscence syndrome: A review

Cost-effectiveness Analysis of Inferior Turbinate Reduction and Immunotherapy in Allergic Rhinitis

Vestibular rehabilitation potential of commercially available virtual reality video games

Orofacial Myofunctional Therapy for Obstructive Sleep Apnea: A Systematic Review and Meta-Analysis

Non-Type 2 and Mixed Inflammation in Chronic Rhinosinusitis and Lower Airway Disease

Somatic anxiety in patients with laryngopharyngeal reflux

How Does Oxymetazoline Change Nasal Aerodynamics and Symptomatology in Patients with Turbinate Hypertrophy?

Late laryngeal dysfunction in head and neck cancer survivors 

The Prevalence and Association of Biofilms With Otitis Media With Effusion: A Systematic Review and Meta-Analysis

How Pediatric Sleep Disordered Breathing Impacts Parental Fatigue

Real-world evidence for oncological outcomes after radiotherapy or surgery for T1a-T1b glottic squamous cell carcinoma: A population-based cohort study

Pediatric Inferior Turbinate Hypertrophy: Diagnosis and Management. A YO-IFOS Consensus Statement 

The Rate of Occult Lesion Diagnosis in a Large Bell's Palsy Cohort

Bacteriology of Different Phenotypes of Chronic Rhinosinusitis

The incidence trends of oral cancers worldwide from 1988 to 2012 and the prediction up to 2030

Prolonged Itraconazole Therapy as Sole Treatment for Patients with Allergic Fungal Rhinosinusitis

Adult tonsillectomy—increased pain scores are correlated with risk of bleeding: a retrospective cohort study

Jó olvasást!

Podcast 22. adás: A fülfájás okai a leggyakoribb betegségektől a legritkábbakig

2023.09.01. | drHorváthTamás |

Címkék: podcast fül fülfájás hallójáratgyulladás középfülgyulladás akut

A fülfájásnak számos oka lehet. Ezek nagy részében ténylegesen a fület érintő betegség áll, de nem ritkán máshonnan sugárzik oda a fájdalom. Mik a leggyakoribb betegségek, és mik azok, amik ritkán okoznak fülfájást, de gondolni kell rá, ha nem találjuk a fülben az okát? Hogy lehet a panaszok, lefolyás alapján valamennyire megkülönböztetni ezeket a betegségeket?

Ezekről, és még sok másról ebben a 20 perces, betegeknek, és szakvizsgára készülőknek is szánt adásban itt:

spotify_2.jpg

 

Az adásban olyan dolgokról is szó esik, amelyekhez korábbi blogbejegyzések tartoznak, nevezetesen ezek:

A külsőfül érző beidegzése

A Jacobson és az Arnold ideg - a fülfájás oka mandulaműtét után, vagy gégebetegségek esetén

Eagle szindróma - főleg nyeléskor, fejmozgáskor szúró fájdalom a torokban

Korábbi podcast adásaink ITT érhetők el.

A tudományos cikkek lényege a módszer és az eredmények, a többi csak rizsa

2023.08.25. | drHorváthTamás |

Címkék: cikk tudomány módszerek

trust_data.png 

(képforrás: a zinternet)

Az evidence based medicine világában az orvostudomány messze nagy része már teljesen adatokra épül, amik tudományos cikkekben jelennek meg. Így ha valaki tovább akarja képezni magát, vagy csak simán lépést akar tartani a szakmájával, akkor muszáj tudományos cikkekkel is foglalkoznia, és azokat értelmezni kell tudni. Látszólag ez egy egyszerű feladat, az ember elolvassa az 5-6 oldalas angol cikkből a féloldalas rövid összefoglalót, absztraktot, és kész is, már mindent ért :). Azonban ez nem így van. Egy film 2 perces előzeteséből sem tudjuk pontosan megmondani, hogy az adott film mennyire jó, vagy nem jó. Persze sejteni lehet, benyomásunk azért lesz, de elég sokszor félrevezető a trailer. Vagy egy 20 másodperces reklám alapján sem tudunk biztos ítéletet mondani egy termékről, szolgáltatásról. Persze simán lehet, hogy tényleg olyan jó lesz abban a bankban ügyintézni, vagy annyira kihozza a foltot a mosópor, ahogy a reklámban, de azért ez nem mindig jön össze.

A tudomány is olyan, mint a világ összes, emberi tevékenységhez kötött jelensége: hullámzó a minőség, és sajnos nem mindennek hihetünk, ami le van írva. Illetve nem is biztos, hogy az a jó kifejezés, hogy mennyire hihetünk egy adott cikknek, hanem kérdés, hogy mennyire ütős az anyag, mennyire erős a mondanivalója, mennyire megbízható az ott leírt eredmény, illetve az azokból levont következtetés. És ez önmagában sajnos az absztraktból nem okvetlen derül ki. Ehhez gondosan el kell olvassuk a módszereket és az eredményeket. Ez azért nem jó hír, mert pont ez a 2 rész, ami a legszárazabb olvasmány, ráadásul ott van a legtöbb olyan dolog, amit potenciálisan nem értünk, főleg a módszerekben pl. mindenféle statisztikai próba. Ennél akkor már sokkal olvasmányosabb a bevezetés és a megbeszélés, de a bevezetés csak a probléma/tudáshiány bemutatása, a megbeszélés pedig csak a saját eredményeink elhelyezése a témában. A bevezetés és a megbeszélés csak a körítés. A cikkek lelke, hogy milyen (megbízható) módszerekkel milyen eredmények születtek.

Az egész hátterében van egy olyan csavar, vagyis inkább az a tanulási görbe, hogy akkor tud az ember “jól”, hatékonyan olvasni egy tudományos cikket, ha eleve érti a témát, de ahhoz meg sokat kell olvasni. Ha valaki ebbe belevág -márpedig muszáj, legalábbis saját érdek-, akkor eleinte biztos utálni fogja a módszerek és az eredmények fejezeteket, de egy idő után rájön, hogy a felesleges sallang (főleg a bevezetés) helyett a lényeg ott rejlik. 

Azon kívül, hogy szerencsére én már átkínlódtam magam ennek az útnak egy meghatározott részén, onnan jutott eszembe ezt leírni, hogy LinkedIn-en most jött velem szemben egy 2017-es PLOS One felmérés (Perceptions of scientific research literature and strategies for reading papers depend on academic career stage), amiben a tudományos pálya különböző stádiumaiban lévőket (egyetemista, PhD hallgató, postdoc, egyetemi tanár) kérdezték meg többek között arról, hogy a tudományos cikkek különböző elemei közül (absztrakt, bevezetés, módszertan, eredmények, ábrák, megbeszélés) melyiket mennyire tartják fontosnak, illetve mennyire könnyen tudják azokat értelmezni. Ez a cikk pont azt igazolta, amiket feljebb írtam. A tudományos pálya elején lévők (egyetemisták) szerint egyértelműen a legfontosabb az absztrakt, nem sokkal utána jön a megbeszélés, és messze legkevésbé fontos a módszertan. Főleg azért mondják ezt, mert saját bevallásuk szerint legkevésbé a módszertant értik (ugye-ugye :) ). Ehhez képest a tapasztalat szempontjából a Gauss görbe másik végén lévő egyetemi tanároknál egyértelműen az eredmények (plusz az ábrák), illetve a módszertan a legfontosabb, és a megbeszélés pedig teljesen érdektelen.

Copyright ide, vagy oda, annyira jó a cikk erről szóló ábrája, hogy én is kirakom ide:

tudomanyos_cikkek.png

(forrás: PLOS One)

Szóval érdemes a módszereket és az eredményeket olvasni, vagyis elsősorban ezeket érdemes olvasni. De egyébként ez nem olyan ördöngős dolog. Nyilván a komplex matematikai számításos része az egy külön tudomány, de azért vannak olyan jelek, tények, amik segítenek az adott téma módszertanát hitelesíteni. Például jellemzően a nagyobb esetszám megbízhatóbb, mint a kisebb, a hosszabb utánkövetés általában jobb, mint a rövidebb, az egyértelműsített beválasztási és kizárási kritériumok mentén, illetve a homogénebb csoportokból nyert adatokból korrektebb következtetés vonható le, stb. A sort még lehetne folytatni, úgyhogy majd folytatjuk.

Mindenesetre ez egy út, nem kell megijedni, ha elsőre nem megy, és nagyon fárasztó egy módszertani leírás. De ez is olyan mint az úszás, a műtétek, vagy bármi. Menni fog, csak csinálni, gyakorolni, azaz jelen esetben olvasni kell. Sokat :).

Repülés és búvárkodás stapedotomia után

2023.08.03. | drHorváthTamás |

Címkék: repülés ajánlás fül búvárkodás fülműtét stapedotomia

3276532116_sea_diving_vertigo_cartoon.png

(Az illusztrációt mesterséges intelligencia rajzolta: aigreem.com)

 

Ez az egész bejegyzés úgy indult, hogy olvastam azt az új OTO Open összefoglaló cikket, amiben azt boncolgatták, hogy vajon mennyi idővel ajánlott stapedotomia után repülni (Flight After Stapes Surgery: An Evidence-Based Recommendation), mivel nincs egyetértés a fülsebészek között ennek kapcsán. Az aggodalom oka, hogy a repülőn jellemző megváltozott nyomásviszonyok nem okozzák-e a gyógyulási szakban a protézis elmozdulását. Ami ha befelé történik, akkor szédülni fog a beteg, ha pedig kimozdul, akkor hosszú távon vezetéses halláscsökkenés marad vissza, vagyis alakul ki ismét. Emellett perilympha szivárgás is létrejöhet, ami szenzorineurális halláscsökkenéshez vezet, ami aztán vagy megjavul, vagy nem. Aztán ebben a cikkben a búvárkodás is előkerült, ahol meg már nem is annyira az a kérdés, hogy mennyivel a műtét után lehet búvárkodni, hanem hogy lehet-e egyáltalán bármikor. A mélytengeri búvárkodás során még drasztikusabban alakulnak a nyomásviszonyok, mint a repülésnél, ami egy már a stapedotomia után meggyógyultnak nyilvánítható fül esetében is kérdésessé teszi, hogy merhet-e a beteg ilyen jellegű sportot űzni.

Fontos általános orvosi alapvetés, hogy a gyógyulási folyamat személyre szabott, és nem tudjuk megmondani, mikor következik be. Persze a korábbi évtizedek megfigyeléseire, saját és mások által megosztott tapasztalatokra alapozva be tudunk mondani egy kellően távoli időpontot, mondjuk jelen esetben általában 2 hónapot. És mi van akkor, ha valójában a gyógyulás ebből a szempontból már átlag 1 hónap után megtörténik? Vagy nem is kell tökéletesen meggyógyulni ott a dolgoknak, nem is kell, hogy az ovális ablakot végig, a protézis körül egészen a facialis csatornáig, vagy a promontoriumig összefüggő nyálkahártyaréteg, vagy bármi, a protézist magában foglaló stabilizátor szövet, illetve perilympha-külvilág szeparátor réteg borítsa?

A fent idézett OTO Open cikk egy olyan szintézis, amiben a témában megjelent retrospektív kutatásokat gyúrták össze, kiegészítve fizikai, jó értelemben vett spekulációkkal. Hét olyan kutatást tudtak belevenni, ami vagy direktben ezzel a kérdéssel, vagy a középfül repülés közben észlelhető nyomásváltozás mechanikai oldalával foglalkoztak. Illetve aztán olyan analógiákat is hoztak, hogy stapedotomia utáni búvárkodás, ami fonalat aztán én is felvettem. A repülés során elsősorban a leszállás lehet(ne) a rizikósabb. Felszállás esetén a relatív túlnyomás miatt a nyomáskiegyenlítés a fülben inkább passzív folyamat, de leszállásnál a fordított helyzet, azaz a nagyobb külső és a kisebb dobüregi nyomás miatt már inkább szükséges az aktív segítség, azaz a rágóizmok, az állkapocs mozgatása. Cadaver kutatás alapján, stapedectomia után kb. 2 héttel már elvileg lehetne repülni (Clinical significance of stapedioplasty biomechanics: swimming, diving, flying after stapes surgery), mindez egy stapedotomia után, ahol még kisebb az ovális ablak dehistentia, illetve a protézis játéktere, akár sokkal hamarabb, pár nappal a műtét után. Csak leszállásnál 4 percenként (nem 3, és nem 5!! :)) ) gyenge Valsalva manőver elvégzése javasolt a cikk írói szerint.
Konkrétan így írják:
"Implications for Practice
Granted that a stapedotomy patient wishes to fly soon after surgery, the available literature suggests that it is safe to do so in a commercial setting. Patients are to be reminded to perform gentle Valsalva maneuver about every 4 minutes during airplane descent."
Természetesen ez "normál" repülési viszonyokra vonatkozik, és az is fontos, hogy azt feltételezzük, hogy pont jó a behelyezett piston hossza. Egy olyan piston, ami hangyányit rövidebb a kelleténél, lehet, hogy könnyeben kimozdul, egy kicsit túl hosszú piston pedig lehet, hogy könnyebben okoz szédülést, ahogy a hártyás labyrinthnak nyomódik. Szóval ez az ideális helyzet, de végső soron azt mondhatjuk, hogy ideális esetben nem sokkal, pár nappal a műtét után már lehet repülni.

Átevezve a búvárkodásra, alapvetően itt is jó hírekkel lehet szolgálni az aggódoknak. Vagyis konkrétan a rendelkezésre álló irodalom alapján lehet búvárkodni stapesműtét után (Diving after stapedectomy: clinical experience and recommendationsScuba diving and otology: a systematic review with recommendations on diagnosis, treatment and post-operative care). Persze ki kell emelni, hogy nem állnak rendelkezésre több ezres esetszámok, erre tervezett RCT-k, hiszen egy ritka betegségről van szó, ráadásul a búvárkodás sem egy tömegsport. Erre nem lehet, nem éri meg RCT-ket tervezni, kizárólag retrospektív adatfeldolgozás jöhet szóba, sok-sok bias-szal. Pár publikáció áll csak rendelkezésre, ott is pár tizes esetszámmal. De ez van, erre ez a jelenleg elérhető legmagasabb evidencia. Pl. Magyarországon évente szerintem kb. 3-500 stapesműtét történik, és ezek közül vélhetően nem sokan búvárkodnak, vagy búvárkodnának, tehát hazai, mérhető tapasztalat ezen a vonalon nincs és jó eséllyel nem is lesz.

Podcast 21. rész: Életminőség kérdések krónikus középfülgyulladásban / A mikrobiom szerepe krónikus rhinosinusitisben

2023.07.11. | drHorváthTamás |

Címkék: podcast orr fülzúgás fülműtét melléküregek középfülgyulladás krónikus melléküreggyulladás idült fülfolyás mikrobiom

Legújabb podcast adásunkban is 2 különböző témát járunk körül. Elsőként a krónikus középfülgyulladás életminőségi kérdéseiről beszélgetünk. Műtétileg próbálunk megszüntetni egy betegséget (cholesteatoma, lyukas dobhártya), aminek kapcsán kihatással vagyunk a betegek életminőségére, szerencsére általában pozitív irányban, de néha nem. Fülfolyás, fülzúgás, kozmetikai problémák, ezek kerülnek elő, miközben a tudományos szcéna elsősorban inkább csak a műtét sikerességére (van-e cholesteatoma, vagy sincs, van-e lyuk a dobhártyán, vagy sincs), illetve a halláseredményekre fókuszál.

Az adás második részében a mikrobiomról van szó, annak is a krónikus orrmelléküreggyulladásban betöltött szerepéről. Ez egy új megközelítés, ami sokkal holisztikusabb, mint a korábbi etiológiai elméletek. Az egyik végső kérdés aztán, hogy a mikrobiom megváltozása krónikus sinusitisben ok, vagy okozat?

Ezekről, és még sok másról ebben a 30-35 perces adásban itt:

spotify_2.jpg

 

 

Korábbi podcast adásaink ITT érhetők el.

süti beállítások módosítása