A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Cikkünk a Laryngoscope-ban: Mastoid Obliteration Decreases the Recurrent and Residual Disease: Systematic Review and Meta-analysis

2022.09.28. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülműtét cholesteatoma meta-analízis obliteráció

Amikor 20 évvel ezelőtt elkezdtem dolgozni, nem gondoltam, hogy egy csapat részeként kutatási eredményeket fogok nemzetközi fül- orr- gégészeti szaklapokban publikálni. Pláne nem gondoltam, hogy több rangos újság után végül a világ legpatinásabb fül- orr- gégészeti lapjában is megjelenik cikkünk. Még inkább nem gondoltam, hogy a kutatás témavezetőjeként a cikk utolsó szerzője leszek. Pláne-pláne nem gondoltam, hogy a modern orvoslás szabályait meghatározó, adatok szintézisére épülő kutatás lesz az, ami ott megjelenik. De ezek most mind összejöttek. A mai naptól online open access elérhető a cholesteatoma sebészet kapcsán fontos kérdés, a mastoidüreg obliterációja kapcsán végzett meta-analízisünk a Laryngoscope újságban:

 

title-laryngoscope.jpg

Az idevágó, összehasonlító kutatások szintézisének eredményeképpen azt tudjuk mondani, hogy a rendelkezésre álló több, mint 2000 műtét elemzése alapján a cholesteatoma műtéte során kisebb a recidíva-reziduum arány, ha obliteráljuk a mastoidüreget szemben a sima CWU-val (=mastoidectomia), bár az eddig publikált cikkek minősége módszertanilag nem túl jó, ezért az evidencia szint elég alacsony. Emellett ha nem egyben vizsgáljuk a recidíva-reziduum kérdést, hanem külön, az eredmény már nem szignfikáns különbség, bár a tendencia nagyon hasonló. Ugyanez a helyzet, ha az obliteráló anyagot (lágyrész, vagy pedig saját csontpor (BOT technika: Bony Obliteration Technique) vagy egyéb csontpótló anyag), illetve ha a CWU-t a CWU+obliterációval hasonlítjuk össze. Mi hiszünk az obliterációban, még akkor is, ha az meghosszabítja a műtétet, és az eddigi saját eredményeink a mastoidüreg vonatkozásában kifejezetten jók.

Eszméletlen hálás vagyok, hogy csapatban dolgozhatok (a Bajcsy kórházban, a Semmelweis egyetemen, az ENT House-ban), akikkel ilyen szintű tudományt lehet művelni. Reméljük a hasonló folytatást... :)

(Mastoid Obliteration Decreases the Recurrent and Residual Disease: Systematic Review and Meta-analysis)

süti beállítások módosítása