A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A nagy Gruppo Otologico kaland

2021.11.26. | drHorváthTamás |

Címkék: tanfolyam fül cholesteatoma tympanoplastica stapedotomia koponya alapi sebészet gruppo otologico skull base

20211110_080528_2.jpg

 

Úgy hozta az élet, hogy most 3 hétre ki tudtam jönni a világ egyik leghíresebb fülsebészeti - oldalsó koponyalapi sebészeti centrumába tanulni, a Gruppo Otologico-ba, Piacenzába, Olaszországba. Már régóta meg szerettem volna ezt lépni, de csak most jött össze. Végül itt vagyok (vagyis voltam, ma indulok haza), bár az augusztus végi leszervezésnél még nem gondoltam volna, hogy egy ilyen szép ívű COVID 4. hullámban sikerül majd itt lennem. Szerencsére itt nincs akkora COVID helyzet, mondjuk a népesség is sokkal jobban átoltott, és dacára a jobb járványügyi szituációnak, maszkot is mindenhol hordanak.

De vissza a fülhöz, és főleg a koponyaalaphoz. A Gruppo Otologico megálmodója az a bizonyos Mario Sanna professzor, aki az egyik legnagyobb név az oldalsó koponyaalapi sebészetben a világon, és aki anno nagy benyomást tett rám az EAONO 2012-es kongresszuson és kurzuson (Pars petrosa cholesteatoma Sanna-féle beosztása). Itt is már sokat emlegettem. Sanna prof a House intézetben, Los Angelesben kezdte el tanulni az oldalsó koponyaalapi sebészetet House és Hitselberger professzoroktól, majd utána éveken át ingázott Párma és Zürich között, minden hétvégén, hogy Ugo Fisch professzornál csiszolja tovább a tudását. A kemény munka meghozta az eredményeket, most már közel 4.000 akusztikus neurinomát távolítottak el az intézményében az 1983-as alapítás óta, de összesen 7.000 koponyaalapi műtétnél járnak, és 40.000 (!) középfülműtétnél. Szóval mondhatjuk, hogy skull base dologban vezető, véleményvezér helynek számítanak, közben meg kirázzák a "sima" középfülsebészetet is a kisujjukból. Fülsebészeti, valamint koponyalapi sebészeti témában számos szakkönyveket írt ő, illetve írtak a kollégái:

ms_books.jpg

Komoly nagyüzem van itt. A legzsúfoltabb napon 2 akusztikus neurinoma eltávolítás, egy petrosectomia, egy cochlearis implantáció mellé 2 tympanoplastica, 2 stapedotomia, és egy nyitott technika revízió is belefért. De volt infratemporal fossa műtét, számos labyrinthectomia, és ha éppen nincs skull base, akkor egy nap simán lezavarnak 4-5 tympanoplasticát, mellé ugyanannyi stapedotomiával, amolyan olaszos tempóban. Stapedotomiában egyébként nem láttam 35-40 percnél hosszabbat, pedig megnéztem vagy 15-öt.

De nyilván a koponyalap az, ami az igazán lenyűgöző. Jó látni hogy amelyik csontnak a középfülsebészetben főleg csak az egyik oldalát piszkáljuk, annak a másik oldalával is milyen magas szinten lehet foglalkozni. És mindezt egy olyan csapatban, ahol 5-6 ember szinte teljesen cserekompatibilis egymással, nagyon értenek hozzá, tök barátságosak, egy igazi csapat. Tényleg gruppo. Minden tanfolyam, konferencia nagyon komoly húzóerőt fejt ki rám, de szerintem eddig egyik sem volt ekkora hatással, mint ez az itt töltött idő. Remélem lesz még rá lehetőségem, hogy visszatérjek ide!

gruppo_otologico_certificate.jpg

 

süti beállítások módosítása