A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

EAONO - JOS cholesteatoma klasszifikáció

2021.09.27. | drHorváthTamás |

Címkék: ajánlás fül cholesteatoma középfül

A nemrég Sopronban lezajlott kongresszusunk (leánykori nevén: Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete 46. Kongresszusa) során jöttem rá, hogy az új, elvileg hivatalos európai cholesteatoma klasszifikáció és nomenklatúra (EAONO/JOS Joint Consensus Statements on the Definitions, Classification and Staging of Middle Ear Cholesteatoma) nem nagyon akaródzik elterjedni. Egyébként nekem is még kiszaladt a számon a kongresszus során, egy felszólalásnál a szekunder szerzett cholesteatoma kifejezés, pedig hát annak már hivatalosan is nem hámzsák alapú szerzett cholesteatoma a neve. Na mindegy, mindenesetre az EAONO/JOS klasszifikáció korrekt és jópofa, elég egyértelmű, egyébként egy-az-egyben a 4 éve itt már megírt japán klasszifikáció (Új cholesteatoma staging és klasszifikáció Japánból).

Úgy éreztem, hogy ennek az ügynek súlyt ad, hogy ha lefordítom az idevágó ábrát, amit most meg is tettem:

eaono_jos_cholesteatoma_classification.jpg

Az egész annyira egyértelmű, hogy már fáj. Talán 2 entitást kell csak magyarázni, amiből az egyiket már meg is tettem feljebb: a jelenleg a nem hámzsák alapú, szerzett cholesteatomák közé tartozó, hámbefordulásos, centrális perforációs fajta cholesteatoma egy új elnevezés, ezt régen/eddig szekunder szerzett cholesteatomának hívták. A másik pedig a "Nem osztályozható" kategória, ami kellően rejtélyes, de a rendszer létrehozói itt elsősorban olyan nagy, destruktív cholesteatomákra gondolnak, ahol már nem lehet megmondani, hogy eredetileg az pl. egy hámzsák alapú, congentinalis, vagy hámbefordulásos cholesteatoma volt.

Egyébként csak egy zárójeles megjegyzés, hogy az EAONO/JOS ajánlás staging részével viszont nem értek egyet, vagyis azt nem tartom jónak. Az a része nem túl jól használható, legalábbis nekünk retrospektív nem sikerült (Az európai–japán (EAONO-JOS) cholesteatoma-stádiumrendszer retrospektív alkalmazása hámzsákalapú cholesteatomás beteganyagon), és akkor itt ragadom meg az alkalmat, hogy jelezzem, életemben először linkelek az mfoe.hu-ra! Jeeee :)! Btw. az mfoe.hu-ról bővebben fogok írni a következő 3. ablak rovatban, a Fül- Orr- Gégegyógyászatban.

süti beállítások módosítása