A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Arcideg bénulás (Bell-paresis) terhesség alatt

2020.10.20. | VargaZs | komment

Címkék: terhesség szteroid arcideg bell paresis arcideg bénulás

vargazsuzsi_ildi.jpg A bejegyzés írója: dr. Varga Zsuzsa fül- orr- gégész

 

Az ismeretlen eredetű arcidegbénulás, azaz Bell-paresis terhesség alatt történő előfordulása nem ritka. Irodalmi adatok alapján nem várandós nőkhöz képest terhesség során háromszor gyakoribb az előfordulása. Az esetek 71%-ában a 3. trimeszterben, 21%-ban szülés után közvetlenül alakul ki. Számos elmélet létezik vajon mi lehet az oka a gyakoribb előfordulásnak, többek között magyarázatul szolgálhat a várandóssággal járó csökkent védekezőképesség, Herpes-Zoster vírussal szembeni emelkedett fogékonyság és folyadék retenció.

Egy francia tanulmány, amely 3 eset bemutatásán keresztül tárgyalja a megbetegedést rávilágít, hogy az arcidegbénulás előjele lehet pre-eclampsiának, továbbá a ritkán fellépő, azonban életveszélyes HELLP-szindrómát is megelőzheti. Elhízás és magasvérnyomás betegség emeli a Bell-paresis kockázatát, azonban úgy tűnik a magzat állapotát nem befolyásolja hátrányosan.

Klinikai ajánlás sajnos nem áll rendelkezésre a terhesség alatt jelentkező Bell-paresis felismerésére, kezelésére, az anya és magzat monitorozására vonatkozólag, azonban számos bizonyíték szól amellett, hogy a tünetek kezdetétől számított 72 órán belül alkalmazott szteroid hatékonyan csökkenti a tüneteket és megfékezi a romlást.

Kortikoszteroidok terhesség alatti alkalmazása bizonyos állapotokban nélkülözhetetlen, azonban fokozott körültekintést és mérlegelést igényel. Fenti tanulmányban a 3-ból 2 esetben alkalmaztak szülés előtt szteroidot arcidegbénulás miatt. A 31 hetes gravidánál 60mg/nap prednisont alkalmaztak 5 napon keresztül, amely teljes remissziót eredményezett. A másik, 34 hetes gravidánál 8 napon keresztül alkalmaztak 40 mg/nap prednisont és acyclovirt, a 36. héten pre-eclampsia miatt történt sürgős császármetszés, amelyet követően gyors javulást és 5 nap után teljes remissziót észleltek. Az 1. esetnél sürgős császármetszés történt HELLP-sy miatt, a szteroidot műtét után alkalmazták. 

Egy 2019-es brazil-amerikai kutatás ugyancsak szteroid adása mellett foglal állást, különösen a 2., 3. trimeszter idején. Dózisra vonatkozólag 72h-n belül elkezdett, 2x25mg prednison adását javasolják szájon át 10 napon keresztül. Súlyos esetben vírusellenes szerrel történő kiegészítést is indokoltnak tartanak: valacyclovir 3x1000mg/nap, 7 napon keresztül.  

Kezelés tekintetében fontos kiemelni a szaruhártya védelmét a szemhéj mozgászavara miatt. Óránkénti műkönny használat, szaruhártya védő zselé (pl Cornergel) napi többszöri alkalmazása javasolt. 

süti beállítások módosítása