Koronavírus (COVID19)

 

Figyelem! A koronavírus (COVID19) járvány idején sokkal nehezebb és járványügyi szempontból kockázatosabb fül- orr- gégészetre eljutni. Emiatt bizonyos fül- orr- gégészeti panaszok kapcsán a betegeknek sokszor maguknak kell eldönteni, hogy mennyire sürgős a problémája, és jó pár dolgot otthon kell megoldaniuk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy kollégáink szakterületüknek megfelelően rendszeresen írnak ilyen jellegű bejegyzéseket, amiket összegyűjtve ide kattintva talál meg:

 

koronavírus

a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fülfájás gyermekkorban - további tudnivalók koronavírus idején

2020.04.08. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülfájás hallójáratgyulladás gyermek fül orr gégészet külsőfül középfülgyulladás akut koronavírus COVID19

Dr. Tinku Dóra gyermek fül- orr- gégész kolléganőnk már írt a gyermekkori füldugulásról és torokfájásról. Most pedig a gyermekek fülfájásos panasza esetén próbál segíteni a szülőknek eldönteni, hogy mi állhat a fájdalom hátterében, orvoshoz kell-e rohanni, vagy sem, és otthon mivel lehet javítani az állapoton:

Külső hallójárat gyulladása

A külső hallójárat vékony hámjának a sérülése kapcsán alakul ki, ezért a fül otthoni tisztogatása (például fültisztító pálcikával) megnöveli a kialakulás kockázatát. Hajlamosít rá a bőr felázása, leggyakrabban strandolás, úszás, hajmosás kapcsán jelentkezik, ritkábban középfülgyulladás okozta fülfolyás következményeként alakul ki.
Erős fájdalom kíséri, ami a fülkagyló megmozdítására fokozódik. Láz nem jellemző, ha mégis, az a fertőzés terjedésére utal, ezért orvosi vizsgálat szükséges.
Nagyon kellemetlen, de többnyire veszélytelen megbetegedés, mely kezelésében elsődleges a fül szárazon tartása és a fájdalomcsillapítás, szájon keresztül bevehető, recept nélkül kapható készítményekkel (methamizol, ibuprofen, paracetamol). Enyhébb, kezdődő fertőzés esetében ez elegendő is. Fontos kerülni a fül melegítését, mert fokozza a gyulladásos tüneteket!
Amennyiben váladék is termelődik, vagy a tünetek fokozódnak, elhúzódnak, a gyulladás miatt a hallójárat beszűkül, szakorvosi kezelés segít. A váladék gondos eltávolítása mellett helyi kezelést alkalmazunk, mely enyhe savas oldatba áztatott gézcsík behelyezéséből áll a baktériumok szaporodásának megakadályozása céljából. Ezt a kezelőorvos a feltételezett kórokozó alapján helyi hatású antibakteriális vagy gomba ellenes kenőccsel egészítheti ki. A gézcsíkos kezelést az orvos megítélése alapján kell ismételni.
Amennyiben vizsgálat nem történt, vagy a vizsgálatot követően fül-orr-gégész szakorvos nem javasolta, kerüljék a fülcseppek használatát is!

Középfül betegségek

Jelenleg a szezonálisan halmozódó felső légúti fertőzésekhez társuló középfül megbetegedések okoznak leggyakrabban fülfájást.
Egyes vírusok (például az influenza vírus) a dobhártya gyulladását okozzák. A dobhártyán folyadék tartalmú hólyag keletkezik, mely feszítő fájdalmat okozhat, a hólyag megnyílásakor véres-savós fülfolyást észlelhetnek. Láz előfordulhat.
Az orrgarat gyulladása a fülkürt szellőzési zavarát okozva vezet a középfül megbetegedéséhez. Átmeneti esetben fülkürt-hurut jelentkezik. Ennek tünetei a füldugulás, nyeléskor, ásításkor hallható pattanó hang, nyomásváltozáskor fellépő éles, hasító fájdalom társulhat. Láz nem jellemzi.
Ha a fülkürt működése nem javul, a középfülben váladék halmozódik fel.  Bakteriális felülfertőződés esetén beszélünk heveny gennyes középfülgyulladásról. Halláspanasz, dugulás-érzés, láz társulhat. Fekvő helyzetben fokozódó heves fájdalom jellemzi, ezért gyakori, hogy alvásból ébred gyermeke fájdalomra, csecsemő-korban sokszor függőleges helyzetben tartva nyugtatható meg könnyebben a síró kicsi.
Elsődleges teendő a megfelelő fájdalom- és lázcsillapítás (paracetamol, metamizol, ibuprofen). Ezek a gyulladáscsökkentő készítmények 6-8 óra elteltével ismételten adhatók, eltérő hatóanyag tartalmú szer (pl. ibuprofen és paracetamol) 3-4 óránként ismételhető, ha a fájdalom vagy láz visszatér. Fontos még a nyálkahártya lohasztó orrcsepp alkalmazása napi 3-5 alkalommal, ami segíti a fülkürt működésének helyreállítását, szükség esetén gondos orrtisztítás. Otthoni ápolás során érdemes kerülni, hogy a gyermek fülébe víz kerüljön, a fülcseppek alkalmazása is szükségtelen. Az ágy fej-felőli vége kissé megemelhető. Lázas gyermek fülét ne melegítsék!
Tüneti terápia mellett az esetek döntő többségében 24-48 órán belül megszűnik a fájdalom, nincs szükség orvosi vizsgálatra. Ilyen esetben a nyálkahártya-lohasztó hatású orrcsepp további használata 3-4 napig még tanácsos. Gennyes fülfolyás esetén, illetve 2 éves kor felett, megfelelő fájdalomcsillapítás ellenére 48 órán túl visszatérő fülfájás orvosi vizsgálatot indokol. 2 évnél fiatalabb gyermekek esetén magas láz, elesettség esetén mielőbbi orvosi vizsgálat javasolt!
Mielőbbi szakorvosi vizsgálat szükséges az alábbi tünetek észlelésekor
• megfelelően alkalmazott fájdalom és lázcsillapítás ellenére heves fájdalom, láz, elesett állapot, elégtelen folyadék bevitel tapasztalható gyermekénél
• a fül mögötti területen észlelt duzzanat, bőrpír, érzékenység esetén
• fülfájáshoz társuló erős, nehezen csillapítható fejfájás esetén
• fülfájáshoz társuló hányás esetén