Koronavírus (COVID19)

 

Figyelem! A koronavírus (COVID19) járvány idején sokkal nehezebb és járványügyi szempontból kockázatosabb fül- orr- gégészetre eljutni. Emiatt bizonyos fül- orr- gégészeti panaszok kapcsán a betegeknek sokszor maguknak kell eldönteni, hogy mennyire sürgős a problémája, és jó pár dolgot otthon kell megoldaniuk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy kollégáink szakterületüknek megfelelően rendszeresen írnak ilyen jellegű bejegyzéseket, amiket összegyűjtve ide kattintva talál meg:

 

koronavírus

a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Cikkünk a Fül- orr- gégegyógyászatban az endoszkópos dobhártyapótlásról

2020.04.04. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülműtét dobhártya tympanoplastica dobhártya perforáció endoszkópos fülműtét endoszkópos tympanoplastica

Járvány ide vagy oda, bizonyos lassabb átfutású dolgok most érnek be. Pár napja jelent meg a Fül- orr- gégegyógyászatban az endoszkópos dobhártyapótlásról szóló cikkünk, ami egyrészt az első hazai cikk az endoszkópos myringoplasztikáról, másrészt az eddigi legnagyobb magyar elemszámú közlés az endoszkópos fülsebészet témakörében.

Elég faramuci a helyzet, hogy az 1-2 számmal ezelőtti Fül- orr- gégegyógyászat 3. ablak rovatában jelent meg egy írásom az open access közlést támogatandó, ugyanakkor egyébként most pl. nemhogy a cikk egészére, de még az absztraktjára sem tudok linkelni, mert az újság még absztrakt szinten is el van zárva a külvilágtól. Remélem ez később változni fog. Én elég régóta a teljesen nyilvános közlés híve vagyok, a témáról is írtam már itt is 3 éve (Áltudományok, predátor újságok), és a hallócsontos cikünk is open access nemzetközi újságban jelent meg tavaly (Cikkünk a hallócsontláncolati problémákról mesotympanalis krónikus középfülgyulladásban). Mindenesetre addig is, amíg nincs változás, bemásolom ide legalább az absztraktot:

 

Dobhártya perforáció zárása endoszkópos technikával: az első 25 esetünk elemzése a perforáció jellemzői függvényében
dr. Horváth Tamás Ph.D., dr. Liktor Bálint ifj., dr. Horváth Barnabás Ph.D., dr Liktor Bálint

Bevezetés: A dobhártyapótlás sikerességét befolyásolja a perforáció mérete és elhelyezkedése. A tradicionális, mikroszkópos eljárással szemben, az endoszkópos technika esetében még hiányosak az ismereteink a perforáció tulajdonságainak hatásáról a műtéti eredményességre.
Betegek és módszer: Az első 25, centrális dobhártya perforáció zárása céljából endoszkópos myringoplasztikán átesett betegünk adatait retrospektíven elemeztük.
Eredmények: 11 beteg esetében 1, 10 betegnél 2, míg 2-2 betegnél 3, illetve mind a 4 dobhártyanegyedet érintette a perforáció. Leggyakrabban a hátsó-alsó negyedre lokalizálódott a perforáció (64%), 52%-ban a hátsó-felsőre, 48%-ban az első-alsóra, és 16%-ban az első-felsőre. A 25-ből 22 beteg esetében (88%) tudtunk zárt, légtartó dobüreget kialakítani, és a preoperatív 20 dB lég-csont közt 9,6 dB-re mérsékeltük. Az egy negyedet érintő perforációk esetében 100%-ban, a 2 negyedieknél 90%-ban, a 3, illetve mind a 4 negyedet érintőknél 50%-ban zártuk a dobüreget. 100%-ban tudtuk zárni a dobüreget, ha csak a hátsó negyedekre terjedt a perforáció. Az első-felső negyed érintettsége a legkritikusabb. Annál a 4 betegnél, akiknél a perforáció érintette az első-felső negyedet is, csak 2 esetben tudtunk zárt dobüreget létrehozni.
Konklúzió: Az endoszkópos dobhártyapótlás hatékony eljárás a centrális perforáció zárására. A mikroszkópos technikához hasonlóan, minél kisebb a perforáció, annál nagyobb eséllyel zárható a dobüreg. Hasonlóképpen jobb eséllyel zárhatók a hátsó negyedi perforációk, mint az első negyediek.