A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészet a koronavírus idején 2: mikor forduljunk mindenképpen orvoshoz?

2020.03.22. | drHorváthTamás | komment

Címkék: tanácsok általános fül orr gégészet koronavírus COVID19

Pár nappal ezelőtt leírtam (Fül- orr- gégészet a koronavírus idején), hogy miképpen tudunk pár fül- orr- gégészeti problémát otthon megoldalni, mivel a járvány miatt nagyon meg kell gondolni, hogy elmenjünk-e orvoshoz. Ugyanakkor sok olyan fül- orr- gégészeti betegség van, amik nem érnek rá. A következőkben dr. Vasvári Gergely kollégámmal összeszedtük a legfontosabb ilyen betegségeket, panaszokat, állapotokat. A lista persze nem lehet teljes, mert ahhoz egy fél tankönyvet le kellene írni, laikusok számára is érthető nyelven a legritkább szövődményekkel, daganatokkal, stb. Ez nem megy, de legalább a legfontosabb dolgok legyenek itt összeszedve:

Nem szabad halogatni a vizsgálatot, ha rosszindulatú daganat gyanúja merül fel.
Erős dohányosoknál és rendszeres alkoholfogyasztóknál a lassan kialakuló, de napok-hetek alatt fokozatosan erősődő egyoldali torokfájdalom, pláne, ha ugyanazon az oldalon fájdalmatlan nyirokcsomó duzzanattal is jár, mindenképpen felveti a rák lehetőségét, és azt vizsgálattal ki kell zárni. Egyébként a lassan, de folyamatosan növekvő, fájdalmatlan nyaki csomókat még torokpanaszok nélkül is ki kell vizsgálni (Körülírt nyaki duzzanat kivizsgálása felnőttben - clinical practice guideline). Ugyanúgy a dohányosoknál, alkoholfogyasztóknál a hetek alatt fokozatosan erősődő rekedtség vagy nyelészavar is gyanús.

Szintén fontos kérdés a fül- orr- gégészeti fertőzések lehetséges szövődményei.
A hirtelen, 1-2 nap alatt kialakuló nagyon erős egyoldali torokfájás gombócos beszéddel, rossz közérzettel, esetleg lázzal, nyelészavarral mandula körüli tályogra utal, amit jó esélyel meg kell nyitni (Mandula körüli tályog (peritonsillaris abscessus)).
Ugyanígy, felső légúti fertőzés kapcsán (torokfájás, láz) kialakult egyoldali, gyorsan növekvő nyaki duzzanat, erős nyaki fájdalommal, pláne a nyak mozgászavarával és bőrpírral nyaki tályog vagy phlegmone lehetőségét veti fel, ami akár külső nyaki feltárást is igényelhet, de nagy dózisú antibiotikumot mindenképpen (Cikkünk a súlyos nyaki fertőzésekről az European Archives of Oto- Rhino- Laryngology-ban).
Arcüreggyulladásnál a látható arcduzzanat, szemhéjduzzanat bőrpírral utal a fertőzés súlyosságára, tovaterjedésére. Agyhártyagyulladásra, mint szövődményre gyanús, ha a náthás-arcüreges panaszokhoz egyre magasabb láz és erős fejfájás társul, pláne, ha tudatzavar is. Agyhártyagyulladást középfülgyulladás is okozhat, itt az imént felsorolt panaszokat (magas láz, fejfájás, tudatzavar) középfülgyulladás, napok alatt fokozódó erős fülfájás, dugulás, hőemelkedés-láz, esetleg fülfolyás előzte meg.
Akut középfülgyulladás során, ha az erős fülfájás, füldugulás, esetleg láz, vagy fülfolyás fokozódik, és mellé elkezd fájni a fül mögötti csont is, az csecsnyúlvány gyulladásra (mastoiditis) utal, és lehet, hogy csak sürgős fülműtéttel lehet megoldani (Mastoiditis vagy sem?).

Van 1-2 traumatológiai ügy is, ami szót érdemel.
Ha fejet is érintő balesetet követően az orrból folyamatosan vízszerű folyadék csöpög-csorog, ami fokozódik előrehajoláskor vagy erőlködéskor, az koponyaalapi törést és agyvíz szivárgást is jelenthet, ami megnöveli az agyhártyagyulladás esélyét. Ez egyáltalán nem gyakori, de előfordulhat, sőt, néha a fülből is folyhat agyvíz, ha a koponya oldala törik. Ezeket ha nem is akut, de kvázi sürgető műtéttel kell megoldani, zárni a lyukat.
Szintén a fejet, orrot érintő ütés, esés kapcsán, ha külsérelmi nyom nincs is, de erős orrdugulás marad vissza, az az orrsövény heamatomájára, vérömlenyére utal, amit 1-2 napon belül le kell szívni, különben szervül a vér, és úgy marad.

Végül a belsőfülről. Ugyan a hirtelen, “varázsütésre” kialakuló egyoldali idegi halláscsökkenés, erős fülzúgás nem halálos, de a belsőfül ártalmainak kezelése annál hatékonyabb, minél korábban kezdjük el. A hallás kérdése persze nehéz, mert 100 halláscsökkenést, füldugulást panaszoló emberből kb. 1 lesz csak belsőfül eredetű, majdnem mindenki másnak csak fülzsírdugó van, de pár napon belül a illik a hirtelen halláscsökkenéssel is orvoshoz fordulni.

süti beállítások módosítása