a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészet a koronavírus idején

2020.03.19. | drHorváthTamás |

Címkék: tanácsok általános fül orr gégészet koronavírus COVID19

Háborús időket élünk az egészségügyben a koronavírus kapcsán, és most jóval nehezebb fül- orr- gégészetre eljutni, mint előtte. Radikálisan csökkentenünk kellett az orvos-beteg találkozást, mert csak így tudjuk a fertőzés terjedését lassítani.

Most a krónikus, régóta fennálló fül- orr- gégészeti problémák kivizsgálására lényegében nincs  lehetőség. Akár zavaróan horkol valaki, akár nagyon dugul az orra, akármennyire is már nagyon idegesíti a rossz hallás, ne most kezdjen nekiindulni ennek. Ha hónapokat, éveket ráért, akkor most egy kicsit még érjen rá. Örökké nem lesz koronavírus, ha meg lesz, akkor sajnos az orrdugulás lesz a legkisebb bajunk.

Szeretjük lekontrollálni a betegségeket, műtéteket, mert szeretjük látni, hogy milyen munkát végzünk, de sokszor a beteg igényli, "hogy azért nézzünk rá". Most viszont csak akkor fogunk tudni ránézni, ha orvosilag mindenképpen indokolt. Zárójelben jegyzem meg, hogy a járvány kapcsán fog felértékelődni az elektronikus orvos-beteg kapcsolattartás, ami sajnos továbbra sincs beépítve a munkákba. Ez általában csak a szabadidőnk terhére mehet, pedig jó dolog tud lenni. Ebben már több, mint 10 éves tapasztalatom van, és nagyon pártolom.

A boldog békeidőben nem ritkán úgy jöttek a betegek valamilyen fájdalommal járó fül- orr- gégészeti betegség kapcsán, hogy lényegében meg sem próbáltak fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt bevenni. Most már számtalan ilyen gyógyszer kapható vény nélkül, és hacsak nem például rögtön nyelésképtelenséget okoz a torokfájás, vagy a komoly fülfájás mellé magas láz is társul, akkor mindenképpen érdemes akár több napon keresztül próbálkozni fájdalomcsillapítóval, gyulladáscsökkentővel.

Van olyan betegem, aki annyira rutinos antibiotikum szedő, hogy magától tudja, hogy az arcüregére/torokpanaszaira mikor kell antibiotikumot szedni, és aztán be is jön neki. De azért ez nagyon ritka. Az antibiotikum szedésnek egyéni következményei is lehetnek (hasmenés), közegészségügyi vonatkozásai is vannak (rezisztencia kialakulása), és nem mindegy, hogy milyen fertőzésre milyen antibiotikumot szedünk. Ráadásul nem kell minden felső légúti (orr- és torok) panaszra helyből antibiotikumot adni, sőt. Úgyhogy hiába is van tartalékban otthon a gyógyszeres szekrényben antibiotikum, magától ne nagyon kezdjen szedni senki.

Ha dugul valakinek a füle, és nincs egyéb más, komoly tünete, megpróbálkozhat paraffinolajat, vagy babaolajat csöppenteni a fülébe, akár napokon át, és magának óvatosan pl. a zuhanyrózsával kimosni a fülét. Viszont ha kifejezetten fáj a fül, a hallójárat, akkor semmiképpen se nyúlkáljunk bele, semmivel, és víz se menjen bele. Egyébként a Heim Pál Kórház honlapján van egy nagyon jó, rövid összefoglaló a gyerekkori fülfájásról (ITT).

Ha valakinek elkezd dugulni az orra, akkor nyugodtan használjon recept nélküli lohasztó orrcseppet, de 7-10 napnál ne tovább. Tartós használat esetén függőség alakul ki, 11 éve ez volt az egyik első bejegyzésem itt a blogon (Orrcsepp függőség). Ha a recept nélküli orrcseppek ellenére sem akar napokon belül kidugulni az orr (és nincs egyéb, súlyosabb panasz), akkor át kell térni szteroid tartalmú orrspray-kre, amiket egyébként a háziorvos is ugyanolyan támogatással tud felírni.

Ha allergiára van gyanú (tüsszögés, vizes orrfolyás, orrdugulás, esetleg köhögés, szemviszketés), nyugodtan próbáljunk ki allergiaellenes gyógyszereket, ezeket szintén már sokszor vény nélkül lehet venni a patikában. Jót tudnak tenni a vizes orrpsray-k, orrmosók is.

Ha valakinek refluxos panaszai vannak (GERD/GORB: gyomorégés, mellkasi marás, szorítás), és ehhez járulnak krónikus torok- és/vagy gégepanaszok, akkor elég esélyes, hogy azt a reflux okozza. Ha nincsenek meg a klasszikus GERD panaszok, akkor még szintén lehet fül- orr- gégészeti (LPR) reflux egy régóta fennálló gombócérzés, krákogás, torokkaparás hátterében (Reflux fül- orr- gégészeti vonatkozásai). A refluxos panaszokon gyógyszer nélkül is lehet segíteni, legalábbis meg kell próbálni (Hogyan javíthatunk gyógyszer nélkül a refluxon?).

Mindig jobban szeretjük a szimmetrikus dolgokat, és ez hatványozottan igaz például a nyaki nyirokcsomókra. A gyorsan kialakult, kétoldali, kb. szimmetrikus nyaki nyirokcsomó duzzanat, pláne egy fiatal emberben szinte biztos, hogy jóindulatú betegség jele, tehát legalábbis nem kell vele azonnal orvoshoz rohanni. Persze megint más, ha valakinek már a fej mozdítását is nehezíti a duzzanat, és/vagy nagyon fáj a nyaka/torka, magas láza is van hozzá. stb.

Talán a fentiek segítenek fül- orr- gégészetileg boldogulni ebben a nehéz időszakban, de egyébként azon túl is.