a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A congenitalis cholesteatomák Potsic-féle beosztási rendszere

2020.03.13. | drHorváthTamás |

Címkék: fül cholesteatoma középfül stádiumbeosztás cholesteatoma congenitalis potsic rendszer

A legutóbbi, congenitalis cholesteatoma ajánlásról szóló bejegyzésben (Congenitalis cholesteatoma - IPOG ajánlás) felmerült a Potsic-féle beosztás, amiről még nem írtam -mint sok minden másról sem-, de ezt most bepótolom. Manapság a congenitalis cholesteatomák korszerű beosztásának a 2002-es Potsic beosztás számít (A Staging System for Congenital Cholesteatoma), ami 4 stádiumot különböztet meg:

I. stádium:
A cholesteatoma csak egy dobhártyanegyed mögött helyezkedik el.
II. stádium:
A cholesteatoma több negyed mögött helyezkedik el, de nem érinti a hallócsontláncolatot, és a mastoidüregbe sem terjed.
III. stádium:
A láncolat érintett, de a cholesteatoma nem terjed a mastoidüregbe.
IV. stádium:
A cholesteatoma beterjed a mastoidüregbe.

Potsic és munkatársai azt a célt tűzték ki, hogy a beosztási rendszer 1. legyen egyszerű, könnyen használható;  2. az eseteket egyértelműen lehessen kategorizálni; 3. alkalmazható legyen predikcióra; 4. ne legyen az elemszámokat illetően jelentős aszimmetria. Én azt gondolom, hogy talán a 3. pont a legnagyobb érték, de ehhez szükséges  a 2. és a 4. pont teljesülése is. Egyébként működik a predikció, mivel az egyes stádiumokhoz, növekvő sorrendben egyre nagyobb residualis betegség arányt tudtak kapcsolni a stádiumbeosztás kialakítása során. Például az I. stádiumú betegség esetén ők 13%-ban észleltek residualis betegséget, míg IV. stádium esetén 67%-ban. Egyébként látható komoly különbség a szerzett cholesteatomával szemben, hogy a congenitalis csak ritkán terjed a mastoidüregbe, mert teljesen más a pathomechanizmusa. Nem hámzsák alapú, ami a pars flaccidából vagy a hátsó pars tensa negyedekből indul ki. Ezért van az, hogy önmagában a mastoid érintettség már a legrosszabb stádiumot jelenti.