A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Pajzsmirigy göbök citológiai vizsgálata a Bethesda rendszer szerint

2020.02.09. | drHorváthTamás | komment

Címkék: onkológia pajzsmirigy citológia Bethesda Pajzsmirigygöb

Örömmel konstatálom, hogy mostanában egyre gyakrabban a Bethesda rendszer szerint értékelt citológiai leletekkel érkeznek hozzám betegek a pajzsmirigy göbük kivizsgálása kapcsán, a kezelési, vagy utánkövetési terv felállítására. A Bethesda beosztás (The Bethesda System for Reporting Thyroid Cytopathology) egy egységesített citológai leletezési rendszer, ami a közös nyelv használatán túl azért is jó, mert mellé lehet rendelni a rosszindulatú daganat jelenlétének valószínűségét. Azon helyeken, ahol a Bethesda (TBS - The Bethesda System) rendszer szerint értékelik a pajzsmirigygöbök szúrási eredményét, jellemzően kevesebb beteg kerül műtőasztalra pajzsmirigyműtét céljából, viszont a kivett pajzsmirigyekben gyakrabban van rosszindulatú daganat. Azaz a TBS növeli a rákszűrés, és a gyanú kezelésének hatékonyságát.

Maga a Bethesda rendszer egy 6-os skála:

TBS I. Nem diagnosztikus eredmény
Rosszindulatú daganat valószínűsége: 1-4%
Teendő: A citológiai vizsgálat megismétlése

TBS II. Jóindulatú elváltozás
Rosszindulatú daganat valószínűsége: 0-3%
Teendő: Klinikai utánkövetés

TBS III.: Nem meghatározott jelentőségű atípia
Rosszindulatú daganat valószínűsége: 5-15%
Teendő: A citológiai vizsgálat megismétlése

TBS IV.: Follicularis neoplasia, vagy annak erős gyanúja
Rosszindulatú daganat valószínűsége: 15-30%
Teendő: Pajzsmirigy lebeny eltávolítás

TBS V.: Rosszindulatú betegségre gyanús
Rosszindulatú daganat valószínűsége: 50-75%
Teendő: Pajzsmirigy lebeny eltávolítás, vagy teljes pajzsmirigy eltávolítás

TBS VI.: Rosszindulatú daganat
Rosszindulatú daganat valószínűsége: 95-99%
Teendő: Teljes pajzsmirigy eltávolítás

A skála 2 végpontjának környéke (TBS I-II. és TBS V-VI.) elég egyértelmű. A közepe (TBS III-IV.) az igazán érdekes, a diagnosztikai kihívás, ahol előfordulhat, hogy indokolatlanul veszünk ki pajzsmirigy lebenyt, vagy indokolatlanul hagyunk benn rosszindulatú tumort. Egyik sem jó. Ehhez segítség lehet az ultrahangon látható megjelenés, morfológia, amiről volt már szó itt a blogon (Ajánlások a pajzsmirigy göb kivizsgálására). De a megfelelő terápia kapcsán is nagyon sok a dilemma, erről nem annyira régen szintén több bejegyzés is született (Teljes mirigy, vagy csak lebenyeltávolítás legyen pajzsmirigyrák esetén?Megengedhető-e a várakozás (nem műtét) pajzsmirigyrák esetén?). Összességében, a Bethesda rendszer az egyik sarokköve ennek a kérdésnek, és örömteli, hogy hazánkban is egyre inkább alkalmazzák. Így a beteg menedzselése végre olyan team munka, ahol az endokrinológiai - sebészi megközelítést objektíven finomítja a patológusok és radiológusok közreműködése.

süti beállítások módosítása