A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Cikkünk az Orvosi Hetilapban: "Betegpreferenciák az egészségügyi célú internethasználatban"

2018.12.17. | drHorváthTamás |

Címkék: cikk internet ent house hírek

Most jelent meg az Orvosi Hetilapban egy tavaly, Varga Zsuzsi kolléganőm és bloggertársam által vezetett kérdőíves kutatásunk "Betegpreferenciák az egészségügyi célú internethasználatban" címmel. Ebben a felmérésben több, mint 200 betegnél térképeztük fel kérdőívek segítségével az egészségügyi célú internethasználati szokásokat.

Azért is mérföldkő ez a kutatás, mert egyrészt eddig ilyen széles spektrumban nem igazán vizsgálták Magyarországon az egészségügyi célú nethasználati szokásokat. Most mi megnéztük, hogy úgy általában mennyit interneteznek a betegek, milyen eszközökön, milyen gyakran keresnek egészségügyi információt, hisznek-e az ott leírtaknak, kommunikálnak-e orvosukkal online, mennyire bíznak ebben a csatornában, használnak-e egészségügyi alkalmazásokat és kütyüket, betegfórumoznak-e, vagy hogy keresnek-e online orvost, és így tovább. Másrészt a felmérést valódi orvos-beteg találkozáson részt vevők között végeztük, tehát ténylegesen betegeken, nem pedig interneten elérhető kérdőívek segítségével, ahol eleve többségben vannak a nethasználók, akik nem is okvetlen betegek. Limitációként felmerül, hogy persze ez egy magánrendelőben végzett kutatás, ami a teljes népességet illetően nem reprezentatív, de az ezen lovaglóknak megnyugtatásul tudom mondani, hogy folyamatban van az állami egészségügy feltérképezése is :).

Az eredményeink alapján levont következtetésünk mindenképpen megér egy bemásolást ide, mert van egy csomó üzenetünk az egészségügy minden szereplőjének, orvoskollégáknak, betegeknek, biztosítóknak, kormányzatnak, stb.:

"A betegek nagy arányban az internetről tájékozódnak az egészségükkel kapcsolatban. Az ott fellelhető információ minőségével nem teljesen elégedettek, viszont orvosuktól elfogadnák, ha ajánlana honlapokat. Növelné a betegmegelégedettséget, akár a kezelés hatékonyságát is, ha a betegek online kommunikálhatnának orvosukkal. Az egészségügyi jellegű okostelefon-alkalmazások, digitális eszközök terén nem érezni igazi áttörést, az elvi igény is mérsékelt, és az online betegközösségek sem kifejezetten népszerűek. Viszont az orvostársadalomnak szembe kell néznie a ténnyel, hogy az orvosválasztás egyre nagyobb arányban a világhálón fellelhető információn alapul."

Akit érdekel, hogy eddig miket derítettünk ki az online egészség-kommunikáció kapcsán, olvassa el a korábban megjelent cikkeinket:
Online egészségügyi információ: pozitívumok, problémák, megoldások (Orvostovábbképző Szemle)
Rendszer az egészségügyi weboldalak hitelesítésére (Orvosi Hetilap)

süti beállítások módosítása