a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Cikkünk az Orvosi Hetilapban: "Betegpreferenciák az egészségügyi célú internethasználatban"

2018.12.17. | drHorváthTamás |

Címkék: cikk internet ent house hírek

Most jelent meg az Orvosi Hetilapban egy tavaly, Varga Zsuzsi kolléganőm és bloggertársam által vezetett kérdőíves kutatásunk "Betegpreferenciák az egészségügyi célú internethasználatban" címmel. Ebben a felmérésben több, mint 200 betegnél térképeztük fel kérdőívek segítségével az egészségügyi célú internethasználati szokásokat.

Azért is mérföldkő ez a kutatás, mert egyrészt eddig ilyen széles spektrumban nem igazán vizsgálták Magyarországon az egészségügyi célú nethasználati szokásokat. Most mi megnéztük, hogy úgy általában mennyit interneteznek a betegek, milyen eszközökön, milyen gyakran keresnek egészségügyi információt, hisznek-e az ott leírtaknak, kommunikálnak-e orvosukkal online, mennyire bíznak ebben a csatornában, használnak-e egészségügyi alkalmazásokat és kütyüket, betegfórumoznak-e, vagy hogy keresnek-e online orvost, és így tovább. Másrészt a felmérést valódi orvos-beteg találkozáson részt vevők között végeztük, tehát ténylegesen betegeken, nem pedig interneten elérhető kérdőívek segítségével, ahol eleve többségben vannak a nethasználók, akik nem is okvetlen betegek. Limitációként felmerül, hogy persze ez egy magánrendelőben végzett kutatás, ami a teljes népességet illetően nem reprezentatív, de az ezen lovaglóknak megnyugtatásul tudom mondani, hogy folyamatban van az állami egészségügy feltérképezése is :).

Az eredményeink alapján levont következtetésünk mindenképpen megér egy bemásolást ide, mert van egy csomó üzenetünk az egészségügy minden szereplőjének, orvoskollégáknak, betegeknek, biztosítóknak, kormányzatnak, stb.:

"A betegek nagy arányban az internetről tájékozódnak az egészségükkel kapcsolatban. Az ott fellelhető információ minőségével nem teljesen elégedettek, viszont orvosuktól elfogadnák, ha ajánlana honlapokat. Növelné a betegmegelégedettséget, akár a kezelés hatékonyságát is, ha a betegek online kommunikálhatnának orvosukkal. Az egészségügyi jellegű okostelefon-alkalmazások, digitális eszközök terén nem érezni igazi áttörést, az elvi igény is mérsékelt, és az online betegközösségek sem kifejezetten népszerűek. Viszont az orvostársadalomnak szembe kell néznie a ténnyel, hogy az orvosválasztás egyre nagyobb arányban a világhálón fellelhető információn alapul."

Akit érdekel, hogy eddig miket derítettünk ki az online egészség-kommunikáció kapcsán, olvassa el a korábban megjelent cikkeinket:
Online egészségügyi információ: pozitívumok, problémák, megoldások (Orvostovábbképző Szemle)
Rendszer az egészségügyi weboldalak hitelesítésére (Orvosi Hetilap)